Tiedostonjakajille luvassa kissanpäivät Saksassa

Kaarlo Räihä
14. elokuuta, 2008 23:35

Tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton levittäminen internetin avulla on ongelma monille mediajäteille ja tekijänoikeusjärjestöille. Kyseiset tahot ovat tehneet joissain maissa runsaasti tutkintapyyntöjä, jotta luvattomat lataajat saataisiin kuriin virkavallan avustuksella. Erityisesti Saksassa tekijänoikeusrikoksiin liittyvien oikeusjuttujen määrä on noussut nopeasti, jonka seurauksena oikeuslaitos ei voi enää käsitellä kaikkia tapauksia.
Tämän seurauksena useiden osavaltioiden viranomaiset ovat ilmoittaneet, etteivät ne ala käsittelemään enää pieniä internetissä tapahtuneita tekijänoikeusrikoksia. Jatkossa rikoksesta tulleen vahingon pitää ylittää vähintään 3 000 euron summa tai olla muuten merkittävä rikos, jotta tapausta aletaan käsittelemään. Nordrhein-Westfalen-osavaltion syyttäjä Axel Stahl kertoi (Googlen käännös) jetzt.de-verkkojulkaisulle, että jatkossa raja asettunee noin 3 000 musiikkikappaleen ja 200 elokuvan kohdalle.
Nämä rajat eivät kuitenkaan päde niissä tapauksissa, joissa syytetyt jakelevat luvatta esim. julkaisematonta materiaalia. Tekijänoikeudella suojatun materiaalin jakelu ei kuitenkaan muutu lailliseksi Saksassa, vaikka yleiset syyttäjät höllentävätkin ajojahtia kyseistä aktiviteettia harrastavien tahojen osalta.
Saksassa toimivat tekijänoikeusjärjestöt ovat aiemmin hyödyntäneet yleisen syyttäjän ajamia oikeusjuttuja keräämällä niiden avulla syytetyn henkilötiedot, jonka jälkeen syytetyiltä on vaadittu korvauksia tekijänoikeusloukkauksista. Wilde & Beuger -lakifirman asianajaja Christian Solmecke kertoi TorrentFreakille, että muutosten myötä tekijänoikeusjärjestöjen on käytännössä mahdotonta selvittää tavallisten lataajien henkilöllisyyksiä, sillä internet-operaattorit eivät voi paljastaa näitä tietoja ilman oikeuden päätöstä.
Mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt ovat luonnollisesti järkyttyneitä tilanteesta, joka voi heidän osaltaan pahentua vielä, jos muutkin osavaltiot alkavat noudattaa samaa käytäntöä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.