Briteissä pian jopa 50 000 punnan sakot luvattomasta nettilevityksestä?

Kaarlo Räihä
13. elokuuta, 2008 12:45

Monissa maissa internetin kautta digitaalisesti tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ja tavallisten monistuslaitteiden avulla tapahtuvat tekijänoikeusrikokset eivät ole samassa asemassa, jonka seurauksena tekijänoikeusrikoksista saatavat rangaistukset ja sakot saattavat vaihdella suuresti tekotavan mukaan. Näin on nykyään myös Isossa-Britanniassa, jossa luvattomien fyysisten kopioiden levittäminen kaupallisen hyödyn nimissä voi tuoda jopa 50 000 punnan (noin 63 000 euroa) sakot , mutta internetissä tapahtuva vastaava rikos voi tuo suurimmillaan vain 5 000 punnan (noin 6 300 euroa) sakot.
Nyt paikallisista tekijänoikeusasioista päättävä Intellectual Property Office (UK-IPO) on työstämässä ehdotusta, jonka seurauksena myös internetissä tapahtuvista tekijänoikeusrikoksista voisi tuomita 50 000 punnan sakot. Suuremmat sakot olisi tarkoitettu niille tahoille, jotka hyötyvät taloudellisesti tekemistään tekijänoikeusrikoksista, joten uudistus voisi koskettaa esim. mainoksilla varustettuja P2P-sivustoja, joiden kautta levitetään luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.
Ilmassa on kuitenkin huolia siitä, että suurempia sakkoja määrättäisiin myös niille luvattomille nettilevittäjille, joille tiedostojen luvaton jakelu ei tuonut taloudellista hyötyä.
Sakkojen suuruuden kasvattamista ovat toivoneet useat tahot Isossa-Britanniassa. Näiden tahojen mielestä internetissä tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ovat yhtä haitallisia kuin normaalista kopioinnista johtuvat, joten myös rangaistusten pitäisi olla samoja molemmista rikoksista. Muutos auttaisi tekijänoikeusjärjestöjä taistelussa luvatonta nettilevitystä vastaan ja täten se saaneekin kannatusta ainakin tekijänoikeusjärjestöjen suunnalta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.