Tältä näyttää olympialaiset teräväpiirtona - katso kuvat

Jari Ketola
10. elokuuta, 2008 16:21

Yleisradion teräväpiirtokokeilu Pekingin olympialaisista on nyt kestänyt kaksi päivää. Pienten käynnistysvaikeuksien jälkeen lähetykset ovat toimineet ilmeisen hyvin ja tarjonneet HDTV-vastaanottoon kykeneville skarppeja urheiluelämyksiä.
Antenniverkossa HD-lähetykset välitetään 720p-tarkkuudella kun taas satelliitilähetyksissä, kaapeliverkossa ja Saunalahden SaunaVisio IPTV-lähetyksissä kuvantarkkuus on 1080i. Molemmat lähetystarkkuudet ovat perinteiseen 576i-tarkkuuteen nähden ylivertaisia. Toivottavasti kokeilun myötä Suomessa innostutaan siirtymään jatkuviin HD-lähetyksiin nopeutetulla aikataululla.
Tähän saakka kanavapomot ovat suhtautuneet hyvin nihkeästi HD-lähetyksiin. Esimerkiksi Ylen pääjohtaja Mikael Junger lupasi alkuvuodesta Taloussanomien haastattelussa, etteivät pääkanavat muutu teräväpiirtoisiksi ennen vuotta 2016. Myös MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara kommentoi Taloussanomille samaan äänensävyyn. "Johan Suomenmaahan syntyisi kapina, jos dibiboksit pitäisi taas vaihtaa jonkin teräväpiirron takia," Karhuvaara totesi. Pikeminkin uskoisin kapinan seuraavan siitä, ettei teräväpiirtotelevisioista saisi merkittävää hyötyä kuin vasta vuosien kuluttua.
Alla muutama vertailukuva tavallisen (SD) digilähetyksen ja teräväpiirtoisen (HD) lähetyksen välillä. Teräväpiirtokuvat on kaapattu Saunalahden SaunaVision IPTV-lähetyksestä (anamorfinen, lomitettu 1440x1080 resoluution kuva, h264-pakkaus). Myös tavalliset digilähetykset on kaapattu IPTV-lähetyksestä (anamorfinen 576i lähetys, MPEG2-pakkaus).
Vasemmanpuoleinen kuva on SD-lähetyksestä. Klikkaa kuvaa nähdäksesi 1:1 suurennoksen. SD-kuva on skaalattu samaan kokoon HD-kuvan kanssa vertailun helpottamiseksi

Kuva 1. Ammunnan tulosluetteloa

Kuva2. Ammunnan "rinnakkaiskuvaa"
Kiitokset Saunalahdelle SaunaVisio-testilaitteen toimittamisesta!

Lue myös nämä
Tägit
teräväpiirto YLE HD
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.