TTVK:n todisteet sulkivat TeliaSoneran asiakkaan ulos verkosta

Kaarlo Räihä
8. elokuuta, 2008 15:29

Suomessa luvatonta kopiointia ja piratismia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) ilmoitti eilen, että se sai Helsingin käräjäoikeuden sulkemaan yksittäisen TeliaSoneran asiakkaan internet-liittymän kesäkuussa, koska kyseisen liittymän avulla harjoitettiin tekijänoikeudella suojatun musiikin luvatonta nettijakelua.
TTVK:n tiedotteen mukaan kyseessä on toinen kerta tänä vuonna, kun järjestön tekemän ilmoituksen perusteella on tehty keskeyttämismääräys tekijänoikeuslain nojalla eli ts. yksittäisen kuluttajan internet-liittymä on suljettu väliaikaisesti, jotta sitä kautta tapahtuvat tekijänoikeusrikokset saadaan estettyä.
Tässä tapauksessa luvatonta musiikkitiedostojen jakelua ei ollut harrastanut internet-liittymän omistaja, vaan tämän perheenjäsen, joka oli TTVK:n mukaan jakanut P2P-ohjelman avulla tuhansia musiikkikappaleita. TTVK ei kuitenkaan tarkentanut jaossa olleiden kappaleiden määrää tai käytettyä P2P-verkkoa. TTVK ja musiikkia luvatta jakanut henkilöt ovat kuitenkin sopineet asian, joten vuosia kestävää oikeusjuttua ei tapauksen tiimoilta nähdä. TTVK ei paljastanut kuinka kalliiksi kappaleiden luvaton jakaminen loppuen lopuksi tuli jakajalle.
TTVK aikoo jatkaa luvattomien jakajien metsästystä myös tulevaisuudessa. "Rikosjuttuja on tasaisin väliajoin ympäri Suomen. Laittomien vertaisverkkopalvelimien ylläpitäjät ovat erityisessä tarkkailussa Turun hovioikeuden vahvistettua kesäkuussa ylläpitäjien rikosoikeudellisen vastuun Finreactor-tapauksessa. Keväästä lähtien olemme myös lisänneet siviilijuttuja. Uusia hakemuksia teletunnistetietojen saamiseksi laitetaan vireille nyt kuukausittain ja puhumme kymmenistä tapauksista" kertoi TTVK:n lakimies Jaana Pihkala järjestön tiedotteessa.
TTVK sanoo kohdistavan valvontansa tasaisesti eri internet-operaattoreiden asiakkaisiin ympäri Suomen ja näyttöä on kerätty tähän mennessä mm. DirectConnect- ja Gnutella-verkkojen käyttäjistä. Aiemmin erityisesti DirectConnect-verkkoa käyttäneet henkilöt ovat joutuneet TTVK:n kohteeksi.
Vaikka internet-liittymän omistaja ei aina ole tietoinen luvattomasta toiminnasta, ovat vanhemmat TTVK:n mielestä yhä useammin tietoisia siitä, että lapset lataavat luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia. TTVK varoittaa vanhempia siitä, että useat P2P-ohjelmat jakavat samalla ladattavaa materiaalia, jonka vuoksi ohjelmien käyttäjät voivat syyllistyä myös tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomaan jakamiseen, josta voi seurata rikosoikeudellisia sanktioita. TTVK huomauttaa myös, että lataaminen ns. laittomasta lähteestä omaan käyttöönkin voi johtaa hyvitysvelvollisuuteen oikeudenhaltijoille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.