ALPA: Luvaton lataaminen vaarantaa koko elokuvateollisuuden tulevaisuuden

Kaarlo Räihä
7. elokuuta, 2008 18:44

Tekijänoikeusjärjestöt ovat useaan otteeseen maininneet, kuinka tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton internet-jakelu vie useiden ihmisten työpaikat ja aiheuttaa suuret taloudelliset tappiot eri alan yrityksille. Sama kertosäkeistö on nyt kuultu myös Ranskassa tekijänoikeuksia suojaavalta The Association Against Audiovisual Piracy -järjestöltä (ALPA), jonka tekemän tutkimuksen mukaan Ranskassa ladataan luvatta elokuvia yhtä paljon kuin niitä katsotaan elokuvateattereissa.
ALPA tarkkaili P2P-verkkojen tiedostojen vaihtoa Ranskassa viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden kesäkuun välisenä aikana. Erityisen synkkää aikaa elokuvateollisuudelle oli toukokuu, jolloin Ranskassa ladattiin luvatta noin 13,5 miljoonaa elokuvaa ja samaan aikaan elokuvalippuja ostettiin 12,2 miljoonaa kappaletta.
ALPA tarkkaili P2P-verkoissa erityisesti sataa suosituinta kotimaista ja ulkomaista elokuvaa. ALPA:n mukaan 90% P2P-videoiden jakelusta koostui näistä elokuvista. Keskimäärin luvattomia latauksia tapahtui päivittäin noin 450 000 kappaletta. Kaksi kolmasosaa näistä elokuvista oli Yhdysvalloista ja ranskalaisten elokuvien osuus oli 19 prosenttia. Suosituin elokuva luvattomassa P2P-jakelussa oli edellisen kesän yhtenä kassamagneettina toiminut Transformers, jota ladattiin Ranskassa luvatta marras-kesäkuun välisenä aikana yli 3,7 miljoonaa kertaa.
Toistaiseksi elokuvateatterien tulot eivät ole kuitenkaan laskussa, vaikka elokuvia ladataankin luvatta huomattavia määriä, mutta DVD-elokuvien myynti on Rankassa laskusuunnassa ja monien tahojen mielestä syy tähän on juuri luvaton lataaminen.
ALPA:n edustaja Frederic Delacroix kertoi Le Figaro -sanomalehdelle, että luvaton lataaminen on suuri ilmiö, joka voi vaarantaa elokuva- ja musiikkiteollisuuden tulevaisuuden. ALPA:n onneksi Ranskassa yritetään luoda lakia, jonka myötä internet-palveluntarjoajien pitäisi vahtia asiakkaidensa toimia ja estää tietyissä tapauksissa luvattomien lataajien toimet. Vaikka kaikki tahot eivät ole sulattaneet ideaa operaattoreiden suorittamasta valvonnasta, on lakia ajavien tahojen helppo käyttää ALPA:n tutkimusta todisteena kasvavasta ongelmasta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.