MediaSet vaatii YouTubelta 500 miljoonaa euroa

Kaarlo Räihä
30. heinäkuuta, 2008 23:48

SueTube-liikanimen viime vuonna oikeusjuttujen takia ansainnut YouTube on joutunut jälleen oikeusjutun kohteeksi, kun Italiassa toimiva mediatalo Mediaset ilmoitti tänään vaativansa YouTubelta oikeusteitse 500 miljoonan euron korvauksia tekijänoikeusloukkausten takia.
Mediasetin julkaisemien tietojen mukaan YouTubesta löytyy luvatta ainakin 4 643 videota, joiden tekijänoikeudet kuuluvat Mediasetille. Tunneissa mitattuna aineistoa on yli 325 tuntia ja Mediaset on omien sanojensa mukaan menettänyt satoja tuhansia katselupäiviä YouTubella, jonka takia vaadittava korvaussumma on näin suuri. Mediaset saattaa vaatia myöhemmin erikseen korvauksia menetetyistä mainostuloista.
Oikeusjuttu koskee ainoastaan Mediasetin Italiassa tapahtuvia TV-lähetyksiä, eikä se koske yrityksen Espanjassa pyörittämää Telecinco-kanavaa. Mediasetin omistaa Italian pääministeri Silvio Berlusconi perheineen, joten taloudellisen tuen lisäksi Mediaset saanee tukea myös poliittiselta rintamalta.
YouTuben mukaan oikeusjutuille ei ole mitään tarvetta, sillä YouTube ottaa käyttäjien tekemät tekijänoikeusrikkomukset erittäin vakavasti ja poistaa tekijänoikeuksia rikkovan sisällön oikeudenhaltijoiden pyynnöstä. Tuhansien poistopyyntöjen lähettäminen eri videopalveluihin työllistäisi kuitenkin useita henkilöitä eri yhtiöissä, jonka vuoksi monet yritykset ovat päättäneet haastaa YouTuben oikeuteen sen sijaan, että ne tekisivät ilmoituksia YouTubelle.
Euroopassa YouTuben ovat aikaisemmin haastaneet oikeuteen mm. Ranskalainen televisioyhtiö TF1 ja Englannin valioliiga.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.