Kiinan CH DVD on nyt CBHD

Kaarlo Räihä
28. heinäkuuta, 2008 20:58

Kerroimme viime vuonna Kiinassa käyttöön tulevasta China High Definition DVD (CHDVD) -teräväpiirtoformaatista, joka perustuu suurelta osin nyt jo kuolleeseen HD DVD -formaattiin.
Nyt Shanghai United Optical Disc on ilmoittanut, että ensimmäinen tuotantolinja on valmis tuotantoon ja samalla formaatti saa uuden China Blue High-definition Disc -nimen (CBHD). Ensimmäiset levyt on tarkoitus saada markkinoille vuoden viimeisellä neljänneksellä. DVD-tuotantolinjojen muuntaminen CBHD-linjoiksi maksaa tietojen mukaan noin 800 000 dollaria. DVD-tuotantolinjojen muuntaminen vastaavasti Blu-ray-linjoiksi maksaa puolestaan noin 3 miljoonaa dollaria, joten CBHD:llä on ainakin hintaetu puolellaan.
Hintaetua lisäävät myös alhaisemmat lisensointikustannukset, sillä yhdestä CBHD-soittimesta täytyy maksaa lisensointimaksuja noin 55 yuania eli noin 5 euroa. CBHD:llä ei ole kuitenkaan suurien Hollywood-studioiden tukea takanaan, jonka takia formaatille ennustetaan todella suuria vaikeuksia taistelussa Blu-ray-formaattia vastaan, vaikka levyjen ja soittimien hinnat ovatkin edullisempia.
Kilpailu teräväpiirtolevyjen herruudesta on ollut erityisen tarjontarikasta Aasiassa, jossa on esitelty useita erilaisia formaatteja. Toistaiseksi kuitenkaan mikään formaatti ei ole pystynyt pistämään kampoihin Blu-raylle, vaikka monien muiden formaattien valmistuskustannukset olisivat alhaisempia kuin Blu-rayn vastaavat valmistuskustannukset.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.