Animen luvattomasta jakelusta 18 kuukautta vankeutta Japanissa

Kaarlo Räihä
26. heinäkuuta, 2008 22:41

Tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvaton jakelu P2P-ohjelmien avulla on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana myös Japanissa, jossa on jälleen tuomittu mies luvattomasta jakelusta.
34-vuotias Kazuhiro Maki tuomittiin 18 kuukauden vankeusrangaistukseen tekijänoikeuksien rikkomisesta. Kawasakilla aiemmin työskennellyt mies jakeli Share-ohjelman avulla luvatta mm. suositun Gundam-sarjan jaksoja, jonka seurauksena tekijänoikeuden haltijat kiinnostuivat miehen toimista. Syytteiden mukaan mies oli jakanut näitä tekijänoikeudella suojattuja jaksoja ainakin kolmen kuukauden ajan luvatta muille Share-ohjelman käyttäjille.
Toistaiseksi ei ole selvää, kuinka suuret tekijänoikeuskorvaukset Kazuhiro Maki joutuu maksamaan oikeudenhaltijoille tekemistään rikoksista.
Kyseessä ei ole ensimmäinen japanilainen, joka on tuomittu luvattomasta tiedostojen jakelusta, vaan myös muita japanilaisia on tuomittu mm. anime-sarjojen jakelusta. Lataajien ja jakajien lisäksi Japani on rangaissut myös P2P-ohjelmien kehittäjiä, koska kyseisillä ohjelmilla on rikottu tekijänoikeuksia.
Tekijänoikeusjärjestöt yrittävätkin patistaa myös japanilaisia internet-operaattoreita valvontaan, jotta tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvaton jakelu saataisiin kuriin Japanissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.