Turre Legal hakee DVD-salauksen purkujutussa valituslupaa KKO:lta

Kaarlo Räihä
24. heinäkuuta, 2008 14:57

Taistelu DVD-elokuvissa käytettävän CSS-suojauksen tehokkuudesta jatkuu, sillä helsinkiläinen lakiasiaintoimisto Turre Legal on jättänyt asiasta valituslupapyynnön, jolla koetetaan saada tapausta Korkeimman oikeuden (KKO) käsiteltäväksi.
Turre Legalin mukaan hovioikeuden tuomio voidaan kumota useallakin eri perusteella, joita löytyy yrityksen tekemästä valituslupapyynnöstä. Keskeisiä osia ovat mm. sanavapauteen liittyvät kohdat, hovioikeuden näkemykset CSS-autentikoinnin ja -salauksen yhtäläisyyksistä sekä teknisten suojakeinojen toiminnasta. Tarkoituksena on, että hovioikeuden päätös kumotaan virheellisenä. Tämän lisäksi syytetyt vaativat ennakkoratkaisupyynnön esittämistä Euroopan yhteisöjen tuomioistuimeen sekä vaativat valtiota korvaamaan heidän selvittely- ja oikeudenkäyntikulunsa kaikissa oikeusasteissa. Tähän mennessä kuluja on tullut yli 20 000 euron edestä.
Päätös valitusluvan osalta saapunee vuodenvaihteen tienoilla, jolloin selviää käsitelläänkö asiaa KKO:ssa. Aiemmin käräjäoikeus totesi, ettei CSS-suojaus täytä tehokkaan kopiointisuojauksen kriteereitä, mutta jutun syyttäjänä toiminut Kukka-Maaria Kankaala valitti tuomiosta hovioikeuteen, jossa todettiin suojauksen olevan tarpeeksi tehokas.
Koko oikeussuman alkuperäinen ongelma on vuoden 2006 alussa uudistunut tekijänoikeuslaki, joka kieltää tehokkaiden kopiointisuojauksien kiertämisen, mutta laissa ei annettu mitään tarkennusta sille, mitä sanalla tehokas tarkoitetaan. Tämän vuoksi internetissä organisoitiin keskustelua CSS-suojauksesta ja sen kiertämisestä, jonka jälkeen osa keskustelijoista ilmiantoi itsensä poliisille tehdyistä rikoksista. Tehokas-sanan merkitys on myös Turre Legalin listalla ongemallisuutensa vuoksi.
Nykyisen valitusluvan ohella CSS-suojauksen purkua käsitellään oikeudessa syyskuun 12.päivä, kun Marko Sihvo on syytettynä mm. CSS-suojauksen kiertävien ohjelmien jakelusta.
Suomen lisäksi CSS-suojauksen purkaminen on aiheuttanut oikeusjuttuja mm. Yhdysvalloissa ja Norjassa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.