Testissä DRM-vapaa The Ground -nettimusiikkikauppa

Kaarlo Räihä
24. heinäkuuta, 2008 10:52

Suomessa toimivat nettimusiikkikaupat ovat pitkään myyneet pääsääntöisesti ainoastaan DRM-suojattuja kappaleita, mutta tänään avattu The Ground yrittää nyt murtaa DRM-muuria myymällä kuluttajille musiikkia DRM-vapaina MP3-kappaleina.
Kaupasta ei valitettavasti löydy vielä kaikkien suurten levy-yhtiöiden tuotantoa, mutta kaupan valikoimista löytyy kattavasti sekä ulkomaista että kotimaista tuotantoa. MP3:na itselleen voi ostaa mm. Apulannan, CMX:n, Coldplayn, Lapkon, Massive Attackin, Megadethin, Mokoman, Norah Jonesin, Paula Koivuniemen, Radioheadin, Sinead O'Connorin ja Timbalandin tuotantoa.
Tunnetumpien nimien lisäksi tarjonnasta löytyy hieman tuntemattomampia nimiä ja tämän lisäksi itsenäiset artistit ja bändit voivat myydä omaa tuotantoaan nettikaupan kautta.
Kaupan hinnasto on varsin vaihteleva ja esim. yksittäisten kappaleiden hinnat vaihtelevat pääsääntöisesti 1,00-1,35 euron välillä. Albumeiden hinnat alkavat EP-julkaisujen kohdalla muutamasta eurosta ja normaalien pitkäsoittojen yleisin hinta on noin 10 euroa. Valikoimista löytyy kuitenkin hintavampiakin julkaisuja, kuten Megadethin 68 musiikkikappaletta sisältävä Warchest-kokoelma, jolla hintaa on 39,95 euroa. Kaikkia kappaleita ei voi ostaa yksittäisinä, vaan tiettyjen julkaisujen kohdalla ainoa vaihtoehto on koko albumin ostaminen.
Maksutapoina kelpaavat Visa-, Visa Electron- ja Mastercard-kortit sekä Nordean, Sammon, Osuuspankin ja Aktian verkkomaksut. Mahdollisesta matkapuhelimella maksamisesta tai erillisistä latausseteleistä ei ainakaan toistaiseksi ole mainintaa. Maksun jälkeen kappaleet voi ladata itselleen seitsemän päivän ajan, jonka jälkeen kappale täytyy ostaa uudelleen. Tämän takia ostetut kappaleet kannattaa varmuuskopioida ostamisen jälkeen.
Musiikki myydään kuluttajille MP3-tiedostoina, ja suurin osa (99%) musiikista on saatavilla 320 kbps 44.1kHz stereo -muodossa. Tällä hetkellä kbps-lukema ei näy suoraan kauppasivuilla, mutta ominaisuus on tarkoitus lisätä kauppaan myöhemmin. Ostetut tiedostot saa ladattua suoraan MP3-tiedostoina tai vaihtoehtoisesti ZIP-paketteina, joka on varsinkin kokonaisia levyjä ladatessa mukava ominaisuus. MP3-tiedostojen ohella kaupasta voi tilata CD- ja vinyylilevyjä kotiin, joten kyseessä ei ole pelkkä latauspalvelu.
Ja sitten itse testin pariin. Palveluun rekisteröinti sujui ongelmitta (nimeä tai osoitetta ei ole pakko antaa ostoksien tekemistä varten, sähköpostiosoite ja lempinimi riittävät) ja rekisteröitymisen yhteydessä kaikki asiakkaat saavat 30 pistettä, joita palvelun käyttäjät voivat antaa artisteille/bändeille. Korkeampi pistemäärä takaa artistille/bändille paremman näkyvyyden hakutuloksissa. Jokainen kauppaan käytetty euroa tuo asiakkaalle 10 pistettä, joita voi jaella sitten lempituotannon tekijöille. Asiakkaiden tekemien arvioiden lisäksi sivuilta löytyy mm. nyt.fi-, noise.fi- ja Soundi-julkaisujen tekemiä arvioita levyistä, joten kriitikoiden ja tavallisten tallaajien näkemykset on helppo tutkia ennen ostopäätöksen tekemistä.
Kappaleita ei tarvitse ostaa pelkkien arvosteluiden perusteella, vaan kappaleiden ennakkokuuntelu onnistuu Flash-pohjaisen mediasoittimen avulla. Lisäksi lähes kaikista bändeistä ja artisteista löytyy kattavaa Wikipediasta lainattua suomenkielistä tietoa ja linkit mm. YouTubeen ja aktin kotisivulle.
Testiostoksen kohteeksi valitsin Violet Hill (Album Version) -kappaleen Coldplayn uudelta Viva La Vida Or Death And All His Friends -albumilta. Kappale ilmaantui ostoskoriin, jonka jälkeen suuntasin kassalle ja valitsin maksuvaihtoehdoksi verkkomaksun. Tämän jälkeen näytetään tilausvahvistus, jonka kautta päästään myös maksamaan ostokset verkkopankin kautta. Maksamisen jälkeen selain ohjautuu takaisin verkkokauppaan, josta ostetun kappaleen sai ladattua 1 mbps laajakaistan maksiminopeudella. Latauksiin pääsee käsiksi myös Oma tilini -sivun kautta, josta ostetut kappaleet voi ladata myös uudelleen seitsemän päivän ajan.
Tietokoneen kiintolevylle siirtynyt kappale oli 320 kbps 44.1kHz stereo -muodossa ja pakkaus oli suoritettu LAME-ohjelman 3.97-versiolla. Kappaleen tiedot löytyivät ID3v2 -tagista, johon oli tosin listattu ainoastaan kappaleen nimi ja sen esittäjä. Pienen heksaeditoinnin jälkeen selvisi, ettei maksajan tietoja ole tallennettu ainakaan tekstimuodossa ostettuihin kappaleisiin, joten mahdollinen vesileimaus on suoritettu toisella tavalla.
The Ground on kokonaisuutena erinomaisesti toimiva latauskauppa, jota ainakin henkilökohtaisesti voin suositella kaikille suomalaisille. Toivottavasti myös muut levy-yhtiöt lisäävät tarjontaansa pian The Groundin valikoimiin, jotta DRM-vapaista kappaleista pääsisi nauttimaan laajemman tarjonnan voimin.

Lue myös nämä
Tägit
arvostelut The Ground musiikkikauppa
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.