Ubisoft jakeli RELOADED-ryhmän muokkaamaa pelitiedostoa

Kaarlo Räihä
18. heinäkuuta, 2008 19:08

Pelien kopiointi vaikeuttavat kopiointisuojaukset ovat yleisiä monissa tietokone- ja konsolipeleissä. Luvattoman kopioinnin estämisen ohella kyseiset suojaukset haittaavat myös pelien ostaneita henkilöitä, sillä monissa tapauksissa kuluttaja joutuu näkemään hieman ylimääräistä vaivaa, jotta kopiointisuojauksen sisältämän pelin saa käynnistettyä (esim. pelin DVD-levyn käyttämistä DVD-asemassa jokaisella pelikerralla) ja pahimmassa tapauksessa kopiointisuojaus estää kokonaan pelin toiminnan.
Näiden syiden takia jotkin hakkeriryhmät levittävät peleistä muokattuja versioita, joista kopiointisuojaukset on yleensä poistettu kokonaan, jolloin pelien pelaaminen onnistuu helpommin. Valitettavasti näitä samoja tiedostoja käytetään myös luvattomien kopioiden pelaamiseen, jonka takia useat pelitalot ja pelijulkaisijat ovat jyrkästi näiden ryhmien toimintaa vastaan.
Ubisoftin viimeisin tempaus kuitenkin osoittaa sen, että tällaiset muokatut pelitiedostot voivat tulla joskus tarpeeseen. Tapahtumaketju sai alkunsa, kun Ubisoft julkaisi 1.03-versionumerolla varustetun päivityksen Rainbow Six Vegas 2 -pelin PC-versioon. Direct 2 Drive -pelipalvelun kautta ladattu versio pelistä ei kuitenkaan suostunut toimimaan uuden päivityksen kanssa, jonka seurauksena turhautuneet kuluttajat etsivät apua ongelmaan internetin eri keskustelufoorumeilta. Myös Ubisoftin omille foorumeille avattiin useita keskusteluita aiheesta ja monissa viestiketjuissa foorumin käyttäjät neuvoivat toisiaan käyttämään RELOADED-ryhmän muokkaamaa pelitiedostoa, josta on poistettu pelin käyttämät kopiointisuojaukset, jonka takia se toimii sekä DVD-julkaisun että Direct 2 Drive -version kanssa.
Ubisoftin foorumeilla ei kuitenkaan sallita tällaisia neuvoja, joten kyseiset keskustelut siivottiin pian pois. Ubisoft julkaisi kuitenkin pian päivityksen Direct 2 Drive -versioon, joka korjasi ongelmat. Tarkkaavaisimmat pelurit huomasivat kuitenkin pian, että Ubisoftin tarjoama päivitys oli täysin sama kuin RELOADED-ryhmän julkaisema epävirallinen päivitys.
Kiusallinen uutinen levisi pian myös Ubisoftin tietoon, joka poisti päivityksen jakelusta. Ubisoft on myöntänyt oman virheensä ja tällä hetkellä yrityksen sisällä selvitellään miten RELOADED-ryhmän julkaisema epävirallinen päivitys pääsi Ubisoftin jakeluun. Ubisoft ei omien sanojensa mukaan tue tai hyväksy peleissä käytettävien kopiointisuojauksien kiertämistä.
Kopiointisuojausten vastustajille Ubisoftin töppäys on jälleen erinomainen esimerkki siitä, miten kopiointisuojaukset vaikeuttavat laillisen tuotteen hyödyntämistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.