Käräjäoikeus tuomitsi Teoston ravintolataksojen korotuksen

Kaarlo Räihä
17. heinäkuuta, 2008 1:27

Tekijänoikeusjärjestöjen ja ravintoloiden väliset oikeustaistelut musiikin soittamiseen ja esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista ovat saaneet jälleen yhden lisäyksen, kun Helsingin käräjäoikeus totesi hiljattain, että tekijänoikeusjärjestö Teosto käytti väärin määräävää markkina-asemaansa, kun järjestö nosti ravintoloiden musiikinesitysmaksuja toissa vuonna.
Teosto muutti hinnoittelua vuoden 2006 toukokuussa, jolloin se yhdisti ravintoloille sekä tanssi- ja huvipaikoille tarkoitetut hinnastot yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä muutos nosti useiden yritysten tekijänoikeusmaksuja sadoilla prosenteilla, jonka seurauksena 11 isoa majoitus- ja ravintolayritystä vei Teoston oikeuteen.
Koska Teostolla on määräävä markkina-asema, on sen harjoittaman hinnoittelun oltava johdonmukaista ja ennakoitavaa, mutta käräjäoikeuden mukaan Teoston tekemä muutos ei täyttänyt näitä kriteereitä, eikä hinnastossa tapahtuneita muutoksia voi perustella millään hyväksyttävällä ja laillisella perusteella, jonka takia Teosto ei voi soveltaa näitä hintoja kyseisiin majoitus- ja ravintolayrityksiin.
Oikeustaistelu ei ole kuitenkaan vielä ohi, sillä kumpikaan osapuoli ei saanut tahtoaan lävitse käräjäoikeudessa, jonka seurauksena ainakin Teosto aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Teosto haluaisi saada yritykset maksamaan sen asettamat tekijänoikeuskorvaukset. Majoitus- ja ravintolayritykset koettavat puolestaan saada oikeutta hyväksymään yritysten ehdottamat pienemmät korvaussummat. Käräjäoikeus tuli kuitenkin siihen lopputulokseen, ettei se voi ruveta keksimään sopivaa hinnastoa.
Teoston lisäksi ravintoloita vastaan tekijänoikeuskorvauksista on tapellut Gramex.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.