Viacom ei haluakaan tarkkoja käyttäjätietoja YouTubelta

Kaarlo Räihä
15. heinäkuuta, 2008 10:36

Tämän kuun alkupuolella YouTube sai ikäviä uutisia Yhdysvaltojen oikeuslaitokselta, sillä oikeus määräsi, että YouTuben on luovutettava mm. käyttäjätietojaan Viacomille, jotta Viacom voi rakentaa oikeusjuttuaan YouTubea vastaan.
Oikeuden päätös herätti runsaasti keskustelua, sillä luovutettavien käyttäjätietojen avulla olisi mahdollista selvittää tiettyjen henkilöiden videoiden katseluhistorioita. Tämä rikkoo monien oikeusoppineiden mukaan yksityisyyden suojaa, jonka vuoksi internetiin syntyi nopeasti yhteisöjä, jotka koettivat saada ihmisiä boikotoimaan Viacomia, jotta Viacom ymmärtäisi toimiensa seuraukset.
Syntynyt mediamyrsky sai lopulta myös Viacomin taipumaan ja eilen YouTuben edustajat kertoivat yrityksen blogissa, että Viacom ei enää haluakaan YouTuben käyttäjätietoja. Täten YouTubea käyttäneiden henkilöiden henkilötiedot eivät joudu Viacomin haltuun.
Yritysten välinen oikeustaistelu YouTuben kautta tapahtuneista tekijänoikeusrikkomuksista jatkuu kuitenkin edelleen. Epävirallisten huhujen mukaan Viacomia kiinnostaa nyt YouTuben työntekijöiden katseluhistoriat, joiden avulla olisi helpompi osoittaa, että YouTuben työntekijät olivat tietoisia Viacomin tekijänoikeuksia rikkovista videoista, joita YouTube-sivustolla on ollut. YouTube ei kuitenkaan luovuttanut näitä tietoja Viacomille. Asetelma olisi helppo myös kääntää päälaelleen, jos YouTube vaatisi Viacomilta työntekijöiden videoiden lähetyshistorioita, joiden avulla YouTube voisi mahdollisesti todistaa, että Viacomin työntekijät ovat jaelleet ohjelmiaan YouTuben kautta mainosmielessä, jolloin väitteet luvattomasta jakamisesta olisivat osittain vääriä.
Tämän hetkisten arveluiden mukaan yhtiöiden välinen oikeustaistelu pääsee paremmin käyntiin vasta ensi vuoden puolella, kun tapauksen varsinainen käsittely oikeudessa aloitetaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.