Lyhty vaatii operaattoreita varoittamaan lataajia

Kaarlo Räihä
13. heinäkuuta, 2008 13:41

Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit ovat taistelleet jo vuosien ajan luvaton lataamista vastaan, mutta järjestöjen ja yritysten toimet eivät ole toistaiseksi juuri laskeneet luvattoman lataamisen suosiota. Monissa maissa yritetäänkin nyt saada internet-operaattoreita vastuuseen luvattomasta lataamisesta, jolloin luvattomien lataajien etsiminen olisi internet-operaattorin työtä. Suomessa ei ole toistaiseksi tehty mitään virallista aloitetta kyseisen asian puolesta, mutta ainakin Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) vaatii nyt suomalaisilta internet-operaattoreilta toimia luvattomien latausten hillitsemiseksi.
Lyhty vaatii käytännössä samaa kuin muiden maiden tekijänoikeusjärjestöt, joten luvattomille lataajille pitäisi lähettää muutama varoituskirje ja jos luvaton lataaminen ei tämän jälkeen lopu, katkaistaan kyseisen henkilön internet-yhteys.
Tällä hetkellä luvattomien lataajien jäljittäminen vaatii käytännössä poliisin väliintuloa. Tämä on kuitenkin monien mielestä turhan järeä keino, varsinkin kun monet luvattomista lataajista ovat alaikäisiä. Lyhdystä toivotaankin, että varoitukset antaisivat vanhemmille mahdollisuuden puuttua nuorten lataamiseen. "Olisi paljon parempi, että kotiin lähetettäisiin varoitus, jonka myös vanhemmat näkisivät, ja he voisivat sitten puuttua asiaan" sanoo Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kaira.
Lyhty teetti kesäkuussa kyselyn, jonka mukaan joka kuudennessa suomalaisperheessä ladataan luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Erityisen suosittua lataaminen oli kyselyn mukaan nuorison keskuudessa. Nuorista joka kolmas kertoi, että heidän perheessään on viimeisen vuoden aikana ladattu luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia, elokuvia tai tietokonepelejä. Lyhdyn mukaan luvaton lataaminen jarruttaa tietoyhteiskunnan kehittymistä. "Verkkokauppaa ei ole helppo pyörittää, jos samaa kamaa saa ilmaiseksi verkosta. Emme halua ihmisiä linnaan, vaan etteivät he jaa verkossa toisen ihmisen töitä, siis sellaisia töitä, joiden avulla toiset yrittävät elää" kommentoi Kaira.
Nykyään sähköisen viestinnän tietosuojalaki suojelee luvattomia lataajia, sillä tekijänoikeusjärjestöt eivät voi saada lataajan henkilötietoja, ennen kuin tekijänoikeuksien haltija tekee asiasta tutkintapyynnön poliisille. Tällöinkin tarvitaan tuomioistuimen määräys, jonka jälkeen internet-operaattori voi luovuttaa lataajan henkilötiedot eteenpäin. Monilla internet-operaattoreilla lukee sopimusehdoissa, että tekijänoikeudella suojatun luvaton jakaminen tai lataaminen on kiellettyä, mutta tätä kohtaa ei voida nykyisellään juuri valvoa. "Meillä kyllä lukee toimitusehdoissa, että laittoman sisällön välittäminen on kiellettyä. Asiaa ei voi kuitenkaan käsitellä, jos laki ei anna oikeutta tunnistetietojen käsittelemiseen" sanoo Telia Soneran turvallisuuspäällikkö Arttu Lehmuskallio.
Asiakkaiden valvonta toisi internet-operaattoreille ylimääräisiä kuluja, jonka takia monet operaattorit eivät ole kovin kiinnostuneita valvonnasta. Myöskään "poliisina" toimiminen ei kiinnosta operaattoreita. Operaattorin rooliin ei kuulu rajanvedon tekeminen siitä, mikä on laillista ja mikä laitonta kommentoi Elisan lakimies Anne Vainio ehdotusta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.