DNA ja Finnet mukaan Pekingin teräväpiirtojakeluun

Kaarlo Räihä
10. heinäkuuta, 2008 14:44

Kesäkuussa YLE kertoi, että Pekingin olympialaisia nähdään teräväpiirtoisina satelliitti- ja laajakaistajakelussa, kun Canal Digital ja Saunalahti Group ilmoittivat välittävänsä lähetyksiä asiakkailleen. Nyt Yleisradion teräväpiirtotarjonnan katselumahdollisuudet ovat laajentuneet entisestään, kun mm. kaapeli-TV-verkkoja pyörittävät DNA ja Finnet ilmoittivat jakelevansa Pekingin teräväpiirtolähetyksiä kaapeliverkoissaan.
Finnetin puolelta aivan kaikki LumoTV -puhelinyhtiöt eivät välitä teräväpiirtolähetyksiä, mutta mukana ovat Kymen Puhelin Oy, Laitilan Puhelin Osk, Loviisan Puhelin Oy, Mikkelin Puhelin Oyj, Paraisten Puhelin Oy, Pohjanmaan Puhelin Oy, Salon Seudun Puhelin Oy, Savonlinnan Puhelin Oy ja Vakka-Suomen Puhelin Oy.
"Kyse on teknisestä kokeilusta, jossa asiakkaamme saavat maistiaisia teräväpiirtolähetyksistä. Samalla testaamme HD-lähetysten välittämistä" sanoo DNA:n Mikko Saarentaus yrityksen lehdistötiedotteessa. Vaikka kyse onkin vain maistiaisista, uskotaan DNA:lla, että teräväpiirtolähetykset kiinnostavat katsojia. "Teräväpiirtolähetys on viisi kertaa tavallista kuvanlaatua tarkempi, joten kisatunnelmiin pääseminen on taattua" toteaa Saarentaus lehdistötiedotteessa.
Pekingin teräväpiirtolähetysten katselu vaatii DNA:n ja Finnetin asiakkailta kaapeliverkon digitelevision tai -sovittimen, joka osaa toistaa H.264/MPEG-4 AVC -muotoista teräväpiirtovideota. Monet markkinoilla olevat digitelevisiot ja -sovittimet osaavat toistaa ainoastaan MPEG-2-muotoista videota, joten useiden kotitalouksien kohdalla lisäpanostukset ovat pakollisia, jos teräväpiirtolähetyksiä mielii katsella. "Sen onko televisiossa HD-viritin saa tietää television myyneestä liikkeestä tai maahantuojalta. Meillä on DNA Marketeissa rajallinen määrä HD-digibokseja myös vuokrattavana niitä asiakkaitamme varten, jotka eivät ole vielä hankkineet omia laitteita, mutta haluavat katsoa olympialaiset teräväpiirtona" kommentoi Saarentaus.
Molemmat tahot lähettävät olympialaisia salaamattomina, jolloin maksukortit eivät ole pakollisia kisojen katselua varten. Tämä seikka tulee kuitenkin muuttumaan tulevaisuudessa, kunhan Cable Ready HD -merkinnän omaavia laitteita saadaan aluksi markkinoille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.