Luvaton lataaminen kuriin koko EU:ssa?

Kaarlo Räihä
5. heinäkuuta, 2008 19:59

Koska yksittäisten tekijänoikeusrikkojien haastaminen oikeuteen ei tunnu laskevan luvattoman lataamisen suosiota, ovat tekijänoikeusjärjestöt kannattaneet ratkaisua, jossa internet-operaattorit valvovat asiakkaiden toimia ja tarvittaessa katkaisevat niiden ihmisten internet-yhteydet, jotka lataavat luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.
Monet internet-operaattorit eivät kuitenkaan halua vahtia asiakkaitaan vapaaehtoisesti, koska asiakkaiden vahtiminen tuo ylimääräisiä kuluja. Tämän takia tekijänoikeusjärjestöt ovat ehdotelleet eri maissa lakeja, jotka pakottaisivat internet-operaattorit suorittamaan valvontaa. Tällaisia lakeja on työstetty mm. Ranskassa ja Isossa-Britanniassa, mutta mitään lakeja ei asioiden tiimoilta ole vielä säädetty.
Nyt vastaavaa ehdotusta yritetään tunkea mukaan EU:n telekommunikaatiolakiin, vaikka Euroopan parlamentti on aiemmin ilmaissut selkeästi, ettei palveluntarjoajien tarvitse vahtia asiakkaidensa toimia. Tekijänoikeusjärjestöjen esittämät lisäykset pakottaisivat internet-operaattorit valvomaan asiakkaidensa toimia ja estämään tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattoman lataamisen. Jos internet-operaattorit eivät suostu tähän, heitä voidaan rangaista.
Kuluttajien etuja puolustava Open Rights Group -ryhmä (ORG) toivoo, että ihmiset ottaisivat yhteyttä oman maansa europarlamentaarikkoihin maanantaihin mennessä, jotta lisäykset eivät pääse voimaan. Vaikka lisäykset eivät suoraan tee valvonnasta pakollisia EU:n jäsenmaissa, olisi tekijänoikeusjärjestöille jatkossa helpompaa saada vastaavia lakeja voimaan EU:n eri jäsenmaissa, koska tekijänoikeusjärjestöt voisivat vedota EU-säädöksiin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.