LeaseWeb hävisi oikeudessa, BREIN saa everlasting.nu-sivuston tiedot

Kaarlo Räihä
5. heinäkuuta, 2008 18:21

Aiemmin mm. Demonoid-, What.cd- ja Waffles.fm-sivustoille internet-yhteyksiä ja palvelinrautaa vuokrannut LeaseWeb on kokenut jälleen karvaan tappion oikeudessa, kun Hollannin antipiratismiorganisaatio BREIN sai paikallisen oikeusasteen vakuutettua siitä, että LeaseWebin pitää luovuttaa everlasting.nu-sivustoa pyörittäneen henkilön henkilötiedot BREIN:ille.
BREIN sai vastaavan päätöksen alemmalta oikeusasteelta noin vuosi sitten, mutta Leaseweb valitti tästä päätöksestä. Oikeuden mukaan everlasting.nu auttoi kuitenkin käyttäjiä tekijänoikeusrikkomuksissa, koska sivuston ja trakkerin avulla käyttäjät pystyivät vaihtamaan luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Leasewebin asianajajan mukaan torrent-tiedostot eivät riko tekijänoikeuksia, joten niiden jakamisen pitäisi olla täten sallittua. Oikeus oli kuitenkin asiasta eri mieltä, sillä oikeuden mielestä torrent-tiedostot ovat tärkeässä roolissa, kun käyttäjät levittävät luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.
Oikeuden päätös vaikuttanee kaikkiin trakkerin sisältäviin torrent-sivustoihin Hollannissa, joten tulevaisuudessa paikallisten palveluntarjoajien on luovutettava tällaisia sivustoja pyörittävien henkilöiden henkilötiedot, jos näiden sivustojen avulla jaellaan luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. LeaseWeb varautui tulevaan päätökseen jo aiemmin ilmoittamalla viime marraskuussa torrent-trakkeria pyörittäneille sivustoille, että Leaseweb lopettaa yhteistyön näiden torrent-sivustojen kanssa.
BREIN:in seuraava isompi kohde on maailman suosituimpana torrent-sivustona tunnettu Mininova, jonka oikeusjutusta kerroimme toukokuussa. Mininovan tapaus eroaa kuitenkin everlasting.nu-sivuston tapauksesta siltä osin, että Mininovalla ei ole lainkaan omaa trakkeria, vaan kyseessä on pelkkä torrent-tiedostojen hakukone. Mininovan edustaja on kertonut, että Mininova tulee taistelemaan oikeudessa loppuun saakka, joten luvassa on pitkä oikeustaistelu.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.