Portugalissa vankeutta musiikin luvattomasta P2P-jakelusta

Kaarlo Räihä
29. kesäkuuta, 2008 18:46

Tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvaton jakelu internetissä on yleistynyt nopeasti laajakaistaliittymien halventuessa ja tekijänoikeusjärjestöjen mielestä tiedostojen luvattomalle jakelulle pitäisi saada loppu välittömästi. Portugalissa tekijänoikeusjärjestöt ovat päässeet tässä asiassa hieman eteenpäin, sillä Portimãon oikeuslaitos on tehnyt musiikkia luvattomasti P2P-verkkojen kautta jaelleesta miehestä varoittavan esimerkin antamalla hänelle vankeusrangaistuksen tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomasta nettijakelusta.
Miehen tuomioksi tuli 90 päivän vankilareissu ja tällä hetkellä tutkinnan alla on yli sata vastaavaa tapausta, joten Portugalin vankilat voivat tulevaisuudessa täyttyä tiedostonjakajista.
Tapausten taustalla on Portugalissa äänitealan etuja puolustava Portuguese Phonographic Association (AFP), jonka osallisuuden tutkintapyyntöjen tekemiseen vahvisti levy-yhtiö EMI:n toimintaa Portugalissa johtava João Teixeira. Teixeira oli tyytyväinen tuomioon, mutta hän näkisi mieluusti toisenlaisia keinoja luvattomien latausten estämiseen, kuten Ranskaan kaavailtu ehdotus, jossa luvattomat lataajat saavat varoituksia ja kolmannen varoituksen myötä kyseisen henkilön internet-liittymä suljetaan. Teixeira osoittaa syyttävällä sormella internet-operaattoreita, jotka hänen mielestään kannustavat ihmisiä luvattomaan jakeluun samalla hyötyen taloudellisesti näistä jakajista.
Teixeira mukaan ihmiset tietävät, että tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton lataaminen ja jakelu rikkoo lakia, mutta koska tästä ei ole aiemmin annettu rangaistuksia, eivät ihmiset ole lopettaneet tätä toimintaa. Pelko vankilatuomioista saattaa kuitenkin hieman hillitä tiedostonjakelijoiden intoa vastaisuudessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.