Lähes tuhat laitonta musiikkikappaletta per MP3-soitin

Lauri Jämsä
17. kesäkuuta, 2008 18:43

Hertfordshiren yliopistolla on tehty tutkimus nuorten musiikkikäyttäytymisestä ja -kokemuksista. Tutkimuksesta käy ilmi muun muassa se, että keskimäärin jokainen nuoren henkilön hallussa oleva MP3-soitin sisältää huimat 842 laitonta musiikkikappaletta. Yhteensä soittimesta löytyy keskimäärin 1 770 musiikkikappaletta.
Tutkimuksen mukaan nuorista lähes kaksi kolmesta lataa musiikkia vertaisverkoista maksamatta siitä. Keskimäärin kuukaudessa 53 musiikkikappaletta löysi tiensä tietokoneelle laittomasti.
14-24-vuotiaita haastattelemalla toteutettu tutkimus paljastaa myös sen, että vaikka nuoriso lataakin paljon musiikkia vertaisverkoista, olisi heistä kuitenkin jopa neljä viidestä valmis maksamaan palvelusta.
Tilastot tehtiin haastattelemalla yhteensä 1 200 brittinuorta. Heidän musiikkiin kuluvista rahoista kerrotaan 60 prosenttia menevän live-esityksiin ja oheistuotteisiin. Seuraavaksi suurin rahanreikä nuorisolla on CD-levyt. Jumbopaikalle jäivät nettimusiikkikaupat, vaikka niiden käyttö onkin yleistynyt viime aikoina.
Tutkimuksesta jäi käteen lähinnä se tosiasia, että vaikka musiikkia ladataan paljon laittomasti, potentiaalisia laillisen musiikin ostajia olisi kuitenkin pilvin pimein. Heihin täytyy vain saada yhteys ja tehdä laillinen tapa ladata musiikkia vielä laitontakin helpommaksi ja houkuttelevammaksi.
Lue koko tutkimusmateriaali tästä (PDF).

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.