Saksalaiset internet-operaattorit luovuttivat käyttäjätietoja luvatta syyttäjille

Kaarlo Räihä
15. kesäkuuta, 2008 20:39

Internetissä tapahtuvien rikosten ja rikkeiden selvittäminen vaatii yleensä aina hieman salapoliisin taitoja, koska pahoja tekevät ihmiset eivät yleensä paljasta henkilöllisyyttään tekojensa yhteydessä. Internet-liittymän omistajan selvittäminen IP-osoitteen perusteella ei yleensä onnistu omin avuin, vaan avuksi tarvitaan internet-operaattoreita, jotka voivat kertoa kuka oli kyseisen IP-osoitteen omistaja tiettynä ajankohtana.
Monissa maissa yksityisyyttä suojaavat lait estävät kuitenkin näiden tietojen hankkimisen ellei kyseessä ole vakava rikos. Tähän lopputulokseen on päädytty myös Saksassa, jossa Frankenthalin käräjäoikeus on päätynyt siihen tulokseen, ettei tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvaton jakaminen ole niin vakava rikos, että kuluttajien henkilötietoja pitäisi luovuttaa tämän takia.
Päätös liittyy oikeusjuttuun, jossa syytetyn epäiltiin syyllistyneen tietokonepelin luvattomaan internet-jakeluun. Sveitsissä toimiva tekijänoikeusjärjestö Logistep oli jäljittänyt syytetyn IP-osoitteen, joka sitten kerrottiin pelin julkaisijalle. Julkaisijan käyttämä asianajotoimisto teki rikosilmoituksen tämän IP-osoitteen avulla ja syyttäjät selvittivät syytetyn henkilötiedot tämän internet-operaattorin avustuksella. Tämän jälkeen syyttäjä kertoi nämä henkilötiedot julkaisijalle, joka aloitti näiden tietojen avulla oman oikeustaistelunsa pelin jakelijaa vastaan. Oikeuden mukaan tämä ei ole sallittua, jonka johdosta oikeus lopetti jutun käsittelyn.
Samaa käytäntöä henkilötietojen selvittämiselle on käytetty Saksassa jo useita tuhansia kertoja, mutta vasta nyt oikeus on päätynyt siihen tulokseen, että henkilötietoja ei saa luovuttaa luvattoman tiedostojen jakelun selvittämiseksi. Tietojen antaminen tällaisissa tapauksissa rikkoo ihmisten perustuslaillisia oikeuksia. Käräjäoikeuden päätös ei kuitenkaan aseta ennakkotapausta, mutta muissa vastaavissa tapauksissa osallisina olleet henkilöt voivat yrittää saada muutosta omille tuomioilleen tai vastavuoroisesti haastaa internet-operaattorit oikeuteen henkilötietojensa luovuttamisesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.