TV-maksutarkastajien sumutus entistä helpompaa

Lauri Jämsä
14. kesäkuuta, 2008 15:10

Ennen televisiomaksutarkastajia pystyi jekuttamaan piilottamalla television, mutta nykyään tarkastajien sumutus käy astetta helpommin, kertoo Kaleva verkkosivuillaan.
Koska nykyään, niin taivaalta kuin kaapelistakaan, ei löydy analogisia televisiolähetyksiä, ei analogisen television omistaminen käy enää televisiomaksun perimisen perusteeksi. Asian varmisti Kalevalle televisiomaksujohtaja Anssi Laakso Viestintävirastosta.
"Televisiolupaa ei tarvitse maksaa vanhasta televisiosta, jos sillä ei voi katsoa digitaalisia lähetyksiä", Laakso tietää. Hän muistuttaa kuitenkin, että tällaisessa tapauksessa televisiomaksutarkastajan on kuitenkin ohjekirjan mukaan varmistettava, että kyseisellä laitteistolla ei todellakaan ole mahdollisuutta vastaanottaa digitaalisia televisiolähetyksiä.
"Tarkastajia on koulutettu hallitsemaan eri laitteita, mutta tarkastukset perustuvat edelleen ihmisten rehellisyyteen", Laakso rauhoittelee. "TV-maksutarkastajalla ei ole oikeutta tulla kotiin, mutta tarkastaja voi käydä kotona asiakkaan suostumuksella", kerrotaan asiasta TV-maksun kotisivuilla usein kysyttyjen kysymysten vastauksissa.
Digiaikaan siirtymisen kerrotaan lisänneen tarkastajien työtä. TV-maksuja on irtisanottu ennätysmäärä ja tarkastettavia talouksia riittää.
"Lupamaksu täytyy maksaa takautuvasti kaksinkertaisena enintään vuoden ajalta, jolloin siitä kertyy 430 euroa. Lisäksi maksettavaksi tulee 100 euron tarkastusmaksu", Laakso pelottelee Kalevalle.
Mikäli luvattomasta televisionkatselusta jää kiinni, maksettavaa voi tulla siis jopa 530 euroa. On kuitenkin täysin luvallista ostaa esimerkiksi uusi LCD-televisio, josta löytyy vain analoginen viritin ja käyttää sitä vaikkapa HTPC:n (Home Theatre PC) jatkeena nettivideoita katsellen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.