Promolevyjen myynti työllistää oikeuslaitoksia

Kaarlo Räihä
14. kesäkuuta, 2008 1:00

Levy-yhtiöt ovat jo ammoisista ajoista lähtien jaelleet yhteistyökumppaneilleen ilmaiseksi artistien musiikkia esitteleviä levyjä eli ns. promolevyjä, joiden avulla levy-yhtiöt ovat voineet mainostaa omien artistiensa musiikkia esim. yhteistyötä tekevien radiokanavien ja tiskijukkien avulla.
Internetin aikakaudella ennen levyjen virallista julkaisua jaellut promolevyt ovat kuitenkin olleet riski levy-yhtiöille, sillä monet internetiin vuotaneet ennakkojulkaisut ovat olleet juuri promolevyjä, jotka ovat päätyneet "vääriin" käsiin. Tämän vuoksi levy-yhtiöt ovat yrittäneet estää promolevyjen myymisen ja luovuttamisen eteenpäin, mutta ainakin Yhdysvalloissa tuomarin näkemys on se, että promolevyjä voi myydä eteenpäin, koska ne ovat tarkoitettu lahjoiksi.
Universal Music Groupin (UMG) mukaan promolevyissä oleva "ainoastaan promokäyttöön" -tarra tekee levyistä pysyvästi levy-yhtiön omaisuutta, jolloin levyjä ei saa esim. myydä eteenpäin. Tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustava Electronic Frontier Foundation (EFF) oli kuitenkin asiasta eri mieltä ja järjestö päättikin avustaa promolevyjä eBay-verkkohuutokaupassa myyneen miehen oikeudenkäyntiä. Oikeuden mukaan "ainoastaan promokäyttöön" -tarra ei kuitenkaan tee levy-yhtiön ja levyn vastaanottajan välille mitään sopimusta, joten UMG:n näkemys asiasta oli väärä.
Vastaava tapaus on pian oikeudessa myös Isossa-Britanniassa, jossa äänitealan etujärjestö IFPI:n mukaan paikallinen tiskijukka on myynyt eBayn kautta saamiaan promolevyjä ennen näiden virallista julkaisua. Ison-Britannian laki ei kuitenkaan erottele julkaisemattoman ja julkaistun musiikin levitystä, joten oikeustapauksesta tulee ainakin mielenkiintoinen ennakkotapaus. Tietojen mukaan mies oli myynyt jopa yli 150 julkaisematonta albumia eBayn kautta. Näiden levyjen joukossa oli mm. Kelly Rowlandin ja Grand Nationalin tuotoksia.
IFPI:n toimintaa johtava John Kennedy sanoi, että julkaisemattomasta musiikista tehdyt piraattikopiot aiheuttavat suurta vahinkoa musiikin tekijöille ja esittäjille. Kennedyn mukaan levy-yhtiöt eivät tule hyväksymään julkaisemattomien levyjen pimeää kauppaa, vaan kaikki esiin tulevat tapaukset ilmoitetaan poliisille ja Kennedy uskoo, että poliisi tutkii tällaisia tapauksia todella tarkasti. Kennedy sanoo, että poliisit ovat uhranneet huomattavasti aikaa tämän tapauksen tutkimiseen, joka osoittaa sen, että tämän tyyppinen piratismi on vakava rikos, johon tullaan puuttumaan jatkossakin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.