3500 ja 5000 euron tuomiot musiikin laittomasta P2P-jakelusta

Kaarlo Räihä
13. kesäkuuta, 2008 19:24

Suomessa tekijänoikeudella suojatun musiikin luvaton jakelu internetissä on tuonut jo useita tuomiota, joiden määrää on kasvanut nyt kahden uuden tapauksen voimin. Molempia tapauksia yhdistävät sekä DC++-ohjelmat että mediateollisuuden etuja puolustava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK).
Ensimmäinen jutuista saatiin päätökseen viime viikon tiistaina, jolloin Loviisan käräjäoikeus tuomitsi 28-vuotiaan miehen 400 euron päiväsakkoihin tekijänoikeusrikoksesta. Tämän lisäksi miehen pitää maksaa yhteensä 3500 euron edestä korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja oikeudenhaltijoille. Tuomittu oli jakanut DC++-ohjelman avulla 1441 musiikkikappaletta ja kappaleet olivat olleet jaossa vajaan neljän kuukauden verran.
Toinen tuomio tuli eilen Kauhajoella, jossa paikallinen käräjäoikeus tuomitsi 24-vuotiaan miehen 240 euron päiväsakkoihin tekijänoikeusrikoksesta. Sakkojen lisäksi miehen pitää maksaa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja vastapuolelle lähes 5000 euron verran. TTVK:n mukaan mies oli jakanut luvatta DC++-ohjelman avulla ainakin 4501 tekijänoikeudella suojattua musiikkikappaletta. Näiden kappaleiden joukossa oli mm. Irwin Goodmanin, Leevi And The Leavingsin ja Klamydian koko tuotannot. Mies ei kieltänyt syyllisyyttään, mutta hänen mielestään kyse oli tekijänoikeusrikkomuksesta eikä -rikoksesta, sillä hän ei ollut oman käsityksensä mukaan aiheuttanut huomattavaa haittaa ja vahinkoa oikeudenhaltijoille.
TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoi Tietokone-lehdelle, että TTVK tulee jatkamaan tutkintapyyntöjen tekemistä poliisille myös jatkossa. Kotilainen kertoi lehdelle, että suurin hyöty saadaan ottamalla kiinni vertaisverkkojen ylläpitäjiä, mutta viime aikoina oikeuteen on viety myös useita pelkästään tiedostoja jakavia käyttäjiä. Kotilaisen mukaan TTVK neuvottelee parhaillaan internet-operaattoreiden kanssa, jotta tekijänoikeuksia rikkovien käyttäjien henkilötiedot saataisiin nopeammin selville.
TTVK:n kohteena on ollut myös aiemmin DC++-ohjelman käyttäjiä, joten TTVK etsinee jatkossakin DC++-ohjelmaa käyttäviä ihmisiä, jotka jakavat luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.