MOD-piirit laillisiksi Isossa-Britanniassa?

Kaarlo Räihä
12. kesäkuuta, 2008 0:34

MOD-piirien laillisuudesta on taisteltu useiden eri maiden oikeusasteissa ja nyt tilanne Isossa-Britanniassa on saanut yllättävän käänteen, kun MOD-piirejä kaupannut Neil Stanley Higgs on saanut kumottua MOD-piirien myynnistä saamansa tuomion, koska hovioikeus on tullut siihen tulokseen, että MOD-piirit eivät kierrä kopiointisuojauksia.
MOD-piirejä myyneen MrModchips-sivuston pyörittäjänä paremmin tunnettu Higgs joutui ongelmiin paikallisen virkavallan kanssa vuonna 2006, jolloin poliisit tekivät ratsian Higgsin Bristolissa sijainneeseen asuntoon. Poliisi takavarikoi ratsian yhteydessä 3 700 MOD-piiriä, 19 Xbox-pelikonsolia ja yhdeksän tietokonetta. Viime vuoden lokakuussa Higgs todettiin syylliseksi mm. MOD-piirien mainostamiseen ja myymiseen. Tuolloin jotkin tahot uskoivat jopa siihen, että Higgs saisi teoistaan vankilatuomion.
Higgs valitti kuitenkin päätöksestä ja hän saikin lopulta todistettua paikalliselle tuomarille, että tekijänoikeusrikokset tapahtuvat jo ennen MOD-piirin käyttöä, joten MOD-piirien myyminen ja käyttäminen on laillista, joka johti siihen, että kaikki Higgsin aikaisempaan tuomioon johtaneet 26 syytekohtaa hylättiin. Higgs oli erityisen iloissaan päätöksestä ja hän kiittääkin erityisesti kaikkia niitä, jotka auttoivat häntä oikeusjutun kanssa.
Oikeuden päätös ei miellyttäne kuluttajien etuja suojelevan Trading Standards Departmentin (TSD) ja pelialan etuja puolustavan Entertainment and Leisure Software Publishers Associationin (ELSPA) edustajia, sillä molemmat tahot ovat taistelleet viime aikoina ahkerasti, jotta MOD-piirit saataisiin pois Ison-Britannian markkinoilta. Todennäköisesti ELSPA yrittää valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.
MOD-piirien avulla pelikonsoleissa voidaan kiertää niiden kopiointisuojaukseen liittyvät mekanismit, jonka myötä konsoleilla voi pelata varmuuskopioituja pelejä tai käyttää ns. Homebrew-ohjelmia, joilla konsoleiden käyttömahdollisuudet monipuolistuvat.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.