OiNK-tutkimuksissa pidätetty ainakin kuusi ihmistä

Kaarlo Räihä
3. kesäkuuta, 2008 18:10

Kerroimme viime viikolla OiNK-sivuston poliisitutkintaan liittyneestä pidätyksestä ja nyt Clevelandin poliisi on vahvistanut tiedot, joiden mukaan jo kuusi ihmistä on pidätetty, koska he jakoivat musiikkia viime vuonna suljetun OiNK-sivuston avulla.
Pidätyksistä kolme tapahtui toukokuun 23. päivä ja toinen pidätysaalto järjestettiin 28. päivä toukokuuta. Pidätettyjen ikä vaihtelee 19-33 vuoden välillä ja yleisistä tietotekniikkapidätyksiin liittyvistä ennakkoluuloista poiketen yksi pidätetyistä on nainen. Kuulusteluissa pidätetyiltä oli kysytty tunsivatko he OiNK-sivustoa pyörittäneen Alan Ellisin. Tämän lisäksi heiltä pyydettiin heidän OiNK-sivustolla käyttämänsä käyttäjätunnukset ja salasanat.
Isossa-Britanniassa voimassa olevien lakien mukaan salausavaimien ja salasanojen luovuttaminen poliisille on pakollista ja tästä kieltäytyminen voi johtaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Kaikilta pidätetyiltä otettiin lisäksi sekä sormenjäljet että DNA-näyte. Kuulusteluiden jälkeen pidätetyt vapautettiin.
Pidätetyistä kaikkien epäillään levittäneen OiNK-sivuston avulla musiikkia, jota ei oltu julkaistu vielä kaupallisesti. Monissa maissa tekijänoikeudella suojatun vielä julkaisemattoman eli ns. pre-release -materiaalin levittämisestä saa ankaramman rangaistuksen kuin tavallisen tekijänoikeudella suojatun sisällön levittämisestä. Isossa-Britanniassa näitä asioita ei kuitenkaan erotella laissa, mutta tällainen toiminta voitaisiin nähdä Isossa-Britanniassa musiikkiteollisuuden tahallisena vahingoittamisena. Kyseisestä rikoksesta on aiemmin jaettu (PDF) mm. 15 kuukauden vankeusrangaistuksia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.