Suomeen norjalaista HDTV-osaamista

Lauri Jämsä
28. toukokuuta, 2008 13:25

Norjalainen Telenor haluaa tulla rakentamaan Suomeen maanpäällistä teräväpiirtotelevisioverkkoa, Digitoday kertoo. Canal Digitalin omistava Telenor pitää yhtenä mahdollisuutenaan vuotta 2010, jolloin tällä hetkellä monopoliasemassa olevan Digitan verkkotoimilupasopimus Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa on katkolla.
Digitelevisiotoimiluvat tulevat haettavaksi jo tänä syksynä, johon mennessä Telenor on luvannut selvittävänsä mitä yhtiöllä on tarjota Suomen tulevalle teräväpiirtoverkolle.
"Odotamme viranomaisilta pelisääntöjä, ja sen jälkeen päätämme mitä teemme", kertoo Canal Digital Oy:n toimitusjohtaja Jyri Timonen.
"Verkonrakentamisen ja ylläpidon osaamme. Siitä on näyttöä Norjasta, jossa muuten mentiin suoraan MPEG-4:ään ja sitä kautta teräväpiirtoon. Samaa toimintatapaa meillä on mahdollisuus tarjota myös Suomeen", Timonen kertoo.
Teräväpiirtolähetykset vaativat uudet digisovittimet. Ihmisiä ei kuitenkaan velvoiteta hankkimaan uusia laitteita heti, vaan vanhan kaluston luvataan toimivan vielä vuosia. Teräväpiirtolähetykset tulisivatkin tavallisten digilähetysten rinnalle.
Analogisista televisiolähetyksistä luovuttaessa vapautui useita taajuusalueita, joita tullaan hyödyntämään muun muassa uusien kanavien muodossa. Myös teräväpiirtokanavanipuille ja laajakaistaiselle mobiiliteleverkolle on varattu omat taajuuskaista-alueet.
Kun Digitan monopoliasema on katkolla vuonna 2010, saattaa olla, että Suomen antenniverkkoa tulee Digitan lisäksi sekoittamaan toinenkin peluri, mahdollisesti juurikin norjalainen Telenor.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.