Viimeinkin taajuuskaistaa HDTV:lle

Lauri Jämsä
27. toukokuuta, 2008 20:09

Kun Suomessa luovuttiin analogisen antenniverkon televisiolähetyksistä, taivaalle jäi paljon vapaita taajuusalueita. Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt ehdotuksen, jossa vapautuneita taajuusalueita hyödynnettäisiin uusien digitelevisiokanavien ja laajakaistaisten matkaviestinverkkojen muodossa. Uuden ehdotelman on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa.
Suunnitelman mukaan nykyisten valtakunnallisten kanavanippujen jatkeeksi tulisi vielä yksi uusi nippu, johon mahtuisi muutamia kanavia käytettävästä pakkauksesta riippuen. Myös teräväpiirtokoelähetyksille jätettäisiin tilaa.
174-230 megahertsin taajuusvälille mahtuisi kaksi valtakunnallista teräväpiirtokanavanippua. UHF-alueelle kerrotaan mahtuvan yksi pääkaupunkiseudulle suunniteltu, alueellinen teräväpiirtotelevisiokanavanippu.
UHF-alueen yläkaista (790-862 MHz) osoitettaisiin laajakaistaiselle matkaviestinverkolle. Taajuusalueen kerrotaan sopivan teknisiltä ominaisuuksiltaan nopeiden langattomien laajakaistapalveluiden tarjontaan erityisesti taajamien ulkopuolilla.
"On kaikkien osapuolten etu, että periaatepäätös vapaana olevien taajuuksien käytöstä tehdään viivyttelemättä. Olemme punninneet huolellisesti eri vaihtoehtoja ja päätyneet lopputulokseen, jossa on otettu kaikkien viestintäpalveluiden tarpeet tasapuolisesti huomioon", viestintäministeri Suvi Lindén toteaa Liikenne- ja viestintäministeriön antamassa tiedotteessa.
Nykyisiin televisiolähetyksiin uusi taajuusallokaatio ei tule Lindénin mukaan vaikuttamaan. "Lähtökohtana on, ettei television perustarjonta muutu millään tavalla pitkiin aikoihin, vaan että television katselu voi jatkua nykyisillä laitteilla. Mahdollisuus teräväpiirtotelevision lähetyksiin olisi lisä nykyiseen televisiotarjontaan", hän kertoo.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.