Google: Viacomin haaste uhkaa koko internetiä

Kaarlo Räihä
27. toukokuuta, 2008 16:14

Pitkään jatkuneiden erimielisyyksien jälkeen Viacom haastoi Googlelle kuuluvan YouTube-videosivuston oikeuteen viime vuoden maaliskuussa. Viacom penää oikeusteitse YouTubelta miljardin dollarin korvauksia tekijänoikeusrikkomuksista.
Nyt Google on vihdoin vastannut Viacomin esittämiin syytöksiin asianajajien välityksellä. Googlen mukaan Viacomin oikeusjuttu vaarantaa sen kommunikointitavan, jota sadat miljoonat internetin käyttäjät käyttävät päivittäin tietojen vaihtamiseen ja jakamiseen. Jos Viacom voittaa YouTuben oikeudessa, tulee tapauksesta ennakkotapaus, jota voidaan soveltaa myös muihin videosivustoihin.
Googlen mukaan YouTube auttaa yrityksiä tekijänoikeuksien puolustamisessa. YouTube noudattaa myös Yhdysvalloissa voimassa olevaa DMCA-lakia (Digital Millenium Copyright Act), jonka nojalla operaattorit eivät ole vastuussa tekijänoikeuksia rikkovasta sisällöstä, jos tällainen sisältö poistetaan pyydettäessä.
Viacomin mukaan Youtube asettaa huonon esimerkin lain noudattamisesta. Viacom sanoo haasteessaan, että YouTube-sivustolle laitetaan jatkuvasti pätkiä elokuvista ja TV-sarjoista, jotka rikkovan tekijänoikeuksia. Näitä kyseisiä videoita katsellaan kymmeniä tuhansia kertoja ilman, että tekijänoikeuksien haltijat saavat mitään korvauksia. Viacom selvitysten mukaan yrityksen tekijänoikeuksia rikkovia videoita on ollut YouTubessa yli 150 000 kappaletta ja yhteensä katselukertoja näille videoille on tullut yli puolitoista miljardia. Näihin videoihin lukeutuvat mm. SpongeBob SquarePants- (Paavo Pesusieni) ja South Park -animaatiosarjat sekä ilmastonmuutosta käsittelevä An Inconvenient Truth -elokuva (Epämiellyttävä totuus).
Google ei kuitenkaan pelkää oikeustaistelua ja yrityksen johtoportaassa toimiva David Eun sanoi aikaisemmin, että oikeustaistelu viedään tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen saakka. Oikeustaistelujen hitaasta temposta johtuen kädenväännön lopputulosta joudutaan todennäköisesti odottamaan useiden vuosien ajan, ellei toinen osapuolista luovuta taistelua.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.