BitTorrent-sivustot turhia?

Lauri Jämsä
26. toukokuuta, 2008 1:53

BitTorrent-sivustojen ainainen taistelu tekijänoikeusjärjestöjen kanssa on varmasti kaikille tuttu puheenaihe. Mininova joutuu oikeuteen, The Pirate Bay odottelee lopullista tuomiotaan ja TorrentSpy miettii, mistä saisi rahat 110 miljoonan dollarin korvaussumman maksamiseen.
Kaikki tämä saattaa olla kuitenkin ollutta ja mennyttä, sillä yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston Cubit-projekti lupaa tehdä torrent-sivustoista toimettomia.
Cubit-projektin kotisivuilla järjestelmää kehutaan kovasti. Kyseessä on Azureus-ohjelman lisäosa, joka mahdollistaa torrent-tiedostojen etsimisen suoraan hakusanoilla ilman BitTorrent-sivujen kahlausta. Cubit lupaa osata etsiä myös väärin kirjoitetuilla hakusanoilla käyttäjän oikeasti tarkoittamat lopputulokset.
Cubitin kerrotaan olevan riippumaton Pirate Bayn kaltaisista torrent-tiedostoja tarjoavista sivustoista. Kyseisen ominaisuuden takia ohjelma onkin täysin immuuni tekijänoikeusjärjestöjen vihamielisille toimille.
Mikäli Cubitin toiminta kiinnostaa tarkemmin, kannattaa tutustua projektin kotisivujen tarjoamaan kattavaan tekniseen informaatioon. Herää vain yksi kysymys: jos järjestelmä on oikeasti niin hyvä, miksi vastaavaa ei ole keksitty aiemmin?

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.