ShowStash ja Cinematube hävisivät oikeudessa MPAA:lle

Kaarlo Räihä
24. toukokuuta, 2008 20:31

Uutisoimme viime syksynä kuinka elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) vei uutuuselokuvien luvattoman katselun mahdollistaneet Cinematube.net- sekä SSUpload.com-sivustot oikeuteen ja nyt oikeudenkäynnit ovat ainakin Cinematuben kohdalla päättyneet tappioon.
Cinematuben lisäksi oikeus totesi myös ShowStash.net-sivuston rikkoneen lakia. Molemmat sivustot ovat auttaneet oikeuden mukaan sivuston käyttäjiä tekijänoikeusrikoksissa mm. listaamalla, indeksoimalla ja etsimällä linkkejä, joiden avulla sivuston käyttäjät ovat voineet luvatta ladata tekijänoikeudella suojattua materiaalia. ShowStashille oikeus määräsi korvauksia ja sakkoja yhteensä 2,7 miljoonaa dollaria ja Cinematubelle maksettavaa tuli 1,3 miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi kumpikaan sivusto ei saa tulevaisuudessa harrastaa vastaavanlaista toimintaa.
Oikeuden päätös lämmitti erityisesti MPAA:n henkilöstöä ja MPAA:n varajohtajana tunnettu John Malcolm sanoi, että MPAA:n tehtävä on pysäyttää tällaisten luvattomien sivustojen toiminta. Malcolm kertoi myös, että oikeusjuttu osoittaa sen, etteivät elokuvastudiot epäröi haastaa tällaisia sivustoja oikeuteen.
Sekä Cinematube että ShowStash toimivat hakukoneina, jotka eivät säilöneet elokuvia tai TV-sarjojen jaksoja omilla palvelimillaan. Oikeuden päätös asettanee ennakkopäätöksen, jonka myötä vastaavien sivustojen pyörittäminen Yhdysvalloissa muuttuu hankalaksi. Yhdysvaltojen lisäksi myös Isossa-Britanniassa tekijänoikeusjärjestöt haluavat vastaavanlaisen päätöksen, jonka avulla he voisivat yrittää hillitä elokuvien ja TV-sarjojen luvatonta internetkatselua ja tämä tehtävä aloitettiin saarivaltakunnassa viime syksynä sulkemalla suosittu TV Links -sivusto.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.