Ruotsiin tiedostomaksullisia laajakaistoja syksyllä

Matti Robinson
21. toukokuuta, 2008 14:22

Ruotsin Teostoa vastaava Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM) on kertonut, että syksyllä aloitetaan ensimmäistä kertaa tiedostomaksulliset laajakaista-liittymät. Operaattoreillekin mieleinen laajakaistamalli tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttäjä maksaa ylimääräistä oikeudesta ladata musiikkia netistä, kertoo Digitoday. Tällä tavoin tekijänoikeusmaksut saadaan oikeille omistajille, mutta samalla käyttäjät voivat lataa musiikkitiedostot kätevästi netistä.
Aiemmin ehdotettu laajakaistavero ei saanut tuulta alleen, mutta miten on tämän uudenlaisen maksutavan laita? Eva Modin STIM:ltä uskoo toimintamalliin, "Visiomme on, että jokaisella olisi mahdollisuus kuunnella musiikkia helposti -- kuten televisio-ohjelmien katsominen -- internetistä ladattavassa muodossa; laillisesti ja samalla huolehtimatta siitä mitä juuri se ohjelma jota katsomme maksaa meille."
Modin kertoo myös, että useimmat internetoperaattorit ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä ja ainakin Bahnhof on ilmoittanut tukensa. Vielä ei ole kuitenkaan tietoa siitä kuinka paljon lisäpalvelusta joutuu maksamaan, tai siitä mikä raja lataamisessa tulee olemaan. Modin on kuitenkin kertonut haastattelussa, että ei ole tarkoituksenmukaista antaa yhden henkilön ladata miljoonittain musiikkikappaleita. Laajakaistan käytön ehtona on, että käyttää palvelun mukana tulevaa ohjelmistoa, joka tarkkaileen musiikin käyttöä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.