Suomalainen GPS-vastaanotin maksaa alle kaksi euroa

Lauri Jämsä
15. toukokuuta, 2008 0:45

Helsinkiläinen Fastrax kertoo tuovansa markkinoille täysin ohjelmistopohjaiseen prosessointiin perustuvan GPS-vastaanottimen. Laitteen valmistuskustannukset jäävät uuden tekniikan myötä murto-osaan perinteisestä GPS-vastaanottimesta.
Ratkaisun avulla elektroniikkavalmistajat voivat laajentaa paikannusominaisuuksia etenkin kuluttajasovelluksissa, nyt myös edullisissa sellaisissa.
Ohjelmistopohjaisella paikannuksella tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että vastaanotetun signaalin prosessointi suoritetaan GPS-vastaanottimen sisältävän laitteen omalla suorittimella. Tämä vähentää GPS-vastaanotinosan komponenttien tarvetta ja laskee hankintahintaa. Ratkaisun kerrotaan myös helpottavan, nopeuttavan ja monipuolistavan laitteiden suunnittelua.
Fastraxin tuotekehityspäällikkö Kim Kaistin mukaan ohjelmistolla toteutetun GPS-paikannusratkaisun materiaalikulut ovat alle 3 dollaria kappaleelta.
Ratkaisu perustuu Fastraxin sulautettuja järjestelmiä varten kehittämään iSuite-arkkitehtuuriin. Paikannusalgoritmeja voidaan laskea erillisellä kiihdytinlohkolla, joka voidaan sisällyttää joko lopputuotteen prosessoriin tai GPS-signaalien vastaanottamiseen tarkoitettuun radiotaajuusetupäähän.
Täysin ohjelmistopohjaisesti toimiva paikannus vaatii kuitenkin tehokkaan isäntäprosessorin. Hyviä vaihtoehtoja kerrotaan olevan esimerkiksi ARM11-sarjan suorittimet. Fastraxin ohjelmistopohjainen paikannus toimii tällä hetkellä x86- ja ARM-prosessoreilla Windows-, Windows CE- ja Linux-käyttöjärjestelmissä.
Tällä hetkellä Fastrax tarjoaa GPS-vastaanotinratkaisuaan ainoastaan esittelykäyttöön. Aikataulua kuluttajasovelluksien markkinoille saapumisesta ei ole vielä ilmoitettu.
Lisätietoa järjestelmästä löytyy Fastraxin kotisivuilta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.