Videopelien vaikutuksia liioiteltu?

Lauri Jämsä
13. toukokuuta, 2008 21:48

Grand Theft Auto IV -peli on nostanut jälleen esille keskustelun videopelien väkivaltaisuudesta. Ensimmäisen viikon aikana kyseistä K18-merkinnällä varustettua peliä myytiin huimat kuusi miljoonaa kappaletta.
Usein nuorten tekemien rikosten kohdalla syypääksi vinksahdukseen esitetään videopelejä. Nyt on muuttunut kuitenkin ääni kellossa. Ainakin sen suhteen, uskotaanko videopelien olevan kaiken pahan alku ja juuri.
Uusimmat tutkimukset osoittavat, että videopelien negatiivista vaikutusta on liioiteltu. Juuri ilmestyneen Grand Theft Childhood -nimisen kirjan mukaan yhdysvaltalaisista 7- ja 8-luokkalaisista pojista yhteensä 44 prosenttia on pelannut K18-luokiteltuja pelejä, tytöistä joka viides.
Myös Suomessa luvut vastaavat Yhdysvaltojen tilastoja. Mediapsykologi Tarja Salokosken mukaan Suomessakin lähes puolet 10-12-vuotiaista pojista ovat pelanneet K18-pelejä.
Vaikka luvut ovat suuria, ei välttämättä kuitenkaan ole syytä huolestua. Grand Theft Childhood -teoksen kirjoittajat, Harvardin tutkijat Lawrence Kutner ja Cheryl K. Olson, rauhoittelevat tilannetta.
Heidän johtamassaan, poikkeuksellisen perusteellisessa neljä vuotta kestäneessä tutkimuksessa, haastateltiin yli 1 200 lasta ja yli 500 vanhempaa kahdesta eri Yhdysvaltojen osavaltiosta. He selvittivät mitä lapset pelasivat, miksi, ja miltä se heistä tuntui.
Tutkijoiden viesti tutkimuksen päätyttyä lasten vanhemmille oli: Voitte rentoutua.
Heidän mielestään lapset ovat omaksuneet vanhempiensa arvomaailman hyvin. GTA-sarjan peleissä lapsia kerrotaan huolestuttavan eniten kiroilun määrä. Puheen, toisin kuin väkivallan, kerrotaan olevan suorassa yhteydessä lasten elämään.
Suomalaiset tutkijat ovat samaa mieltä Harvardin kaksikon kanssa. "Suurin osa lapsista toimii täysin harmittomasti pelien kanssa", Tarja Salokoski muistuttaa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.