RIAA kuvaa DRM-tekniikkaa välttämättömäksi

Lauri Jämsä
9. toukokuuta, 2008 8:13

Digital Hollywood -konferenssissa, jossa musiikkiteollisuuden edustajat kokoontuivat keskustelemaan musiikkibisneksen tulevaisuuden näkymistä, RIAA:ta (Recording Industry Association of America) edustanut David Hughes ennusti DRM-kopiosuojaustekniikalle pitkää ikää.
Hänen mukaansa ilman DRM-tekniikkaa digitaalisen musiikin nettikauppa on käytännössä mahdotonta.
"Tein jonkin aikaa sitten listan, joka sisälsi 22 eri tapaa myydä musiikkia. 20 niistä vaativat edelleen DRM:n käyttöä", Hughes julisti.
"Kaikki palvelut, jotka tarjoavat esimerkiksi mahdollisuutta ostaa rajoitetun määrän käytettäviä mediatiedostoja, tarvitsevat DRM-tekniikkaa. DRM ei ole siis kuollut", hän kertoi.
MPAA:n (Motion Pictures Association of America) Fritz Attaway oli hieman eri linjoilla RIAA:n Hughesin kanssa, mutta hänkin puolusti DRM:n tarvetta. "Tarvitsemme DRM:ää näyttämään asiakkaillemme rajat, joita he ovat sitoutuneet kanssamme noudattamaan", Attaway kertoi.
Paneelikeskustelun osapuolista löytyi kuitenkin myös heitä, joiden mielestä DRM on jo aikansa elänyttä tekniikkaa. Esimerkiksi Digimarc Corp:n johtaja Rajan Samtani, entinen ContentGuardin (DRM-sovelluksia kehittävä yritys) työntekijä, kertoi, että hänen mielestään viihdeteollisuuden olisi syytä myöntää, ettei DRM-tekniikka yksinkertaisesti vain toimi.
DRM-tekniikan käyttämistä vastaan on kampanjoitu useaan otteeseen. Muun muassa asiakkaan oikeuksiin ostamansa musiikin suhteen perustuneet väitteet ovat jakaneet mielipiteitä musiikkilatauspalveluiden ja studioiden välillä. Esimerkiksi iTunes tarjoaa tällä hetkellä jonkin verran myös kopiosuojausvapaata musiikkia DRM-suojattujen kappaleiden rinnalla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.