Oikeus sulki maakuntahallituksen nettiyhteyden

Matti Robinson
9. toukokuuta, 2008 12:32

Ahvenanmaan maakuntahallituksen nimissä ollut internetyhteys katkaistiin, kun liittymästä havaittiin laittomien tiedostojen jakamista. Työnantajan liittymää käyttänyt työntekijä jakoi tuhansia musiikkiatiedostoja vertaisverkossa, johon sovellettiin ensimmäistä kertaa liittymän nopeaan sulkemiseen oikeuttavaa tekijänoikeuslain pykälää.
"Emme tienneet, kenen liittymästä on kyse. Se selvisi vasta oikeusprosessin aikana", kertoi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) lakimies Jaana Pihkala.
Pihkalan mukaan kyse oli pykälän testaamiseen otollisesta tilanteesta, "Tarkastajamme havaitsi pistokokeenomaisessa valvonnassa, että tästä liittymästä tarjottiin musiikkia ladattavaksi. Päätimme testata ensimmäistä kertaa tekijänoikeuslain 60C-pykälää. Pyysimme käräjäoikeutta määräämään operaattorin keskeyttämään liittymän käytön."
Yhteyden sulkemisen jälkeen tieto kulki jakajalle ja tämän työnantajalle. Asia saatiin sovittua nopeasti ja liittymä avattua. Maakuntahallituksen liikenneosaston päällikkö Niklas Karlman pitää tilannetta huolestuttavana ja kertoo, että asia ei jää tähän. "Työnantajana meidän on huolehdittava siitä, että työntekijämme eivät syyllisty laittomuuksiin. Emme hyväksy tällaista ja olemme ryhtyneet toimiin työntekijöidemme valistamiseksi."
Samankaltaiset tapaukset ovat aiheuttaneet useille tahoille päänvaivaa ennenkin. Lääkeyritys Pfizerin 17 000 työntekijän henkilötiedot ja Pankkiyhtiö Citigroupin 5 200 asiakkaan tiedot ovat aiemmin vuotaneet nettiin työntekijän huolimattoman ja laittoman tiedostojaon seurauksena.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.