Antenniverkon HDTV-lähetykset puhuttavat

Lauri Jämsä
9. toukokuuta, 2008 18:50

Tietokone-lehti uutisoi tuoreeltaan tänään pohdittua digitelevisiojärjestelmän nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Aamulla kokoontuneiden televisioalan toimijoiden ja Liikenne- ja viestintäministeriön digitelevision yhteistyöfoorumin käsittelyssä esille nousi erityisesti teräväpiirtolähetysten tulevaisuus.
Teräväpiirtoa on tulossa myös antenniverkkoon, mutta asian julkista käsittelyä vältellään vielä.
Tilaisuus pidettiin Liikenne- ja viestintäministeriön tiloissa ja siihen osallistui noin 50 henkilöä. Mukana oli niin antenniurakoitsijoita kuin televisioyhtiöiden edustajiakin. Mukaan ei kuitenkaan huolittu tiedotusvälineiden edustajia.
"Kyseessä oli aivan tavallinen yhteistyöfoorumi, joka on häärännyt digi-tv-siirtymän kanssa. Halusimme kutsua sen koolle digi-tv-siirtymän kauden päätteeksi", kertoi ylijohtaja Liisa Ero Liikenne- ja viestintäministeriöstä.
Pohdimme myös mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitä haasteita on ratkottava. Mitään päätöksiä ei tehty, joista olisi suurelle yleisölle tiedotettavaa", hän mainitsi.
Vaikka teräväpiirtotelevisiolähetyksiä kaavaillaankin jossain vaiheessa myös antenniverkkoon kaapeli- ja satelliittivastaanoton ohella, oltiin tilaisuudessa yhtä mieltä siitä, että nykyisten digiboksien on toimittava ainakin vuoteen 2016.
SWelcomin toimitusjohtaja Anu Nissinen povasi HDTV-lähetysten löytävän tiensä myös antenniverkkoon. "Kyllä se HDTV sieltä tulee, ensin kaapeli- ja satelliittimarkkinassa kansainvälisellä ohjelmistolla. Tätä kautta alkaa laajempikin kysyntä heräämään. Massamarkkinan edellytys on suomalaisten toimijoiden vahva tuki", hän kertoo.
Kysymyksiä ja spekulointia herättää varmasti Tietokone-lehden tietojen mukaan mahdollinen, YLE:n ja kaupallisten kanavien yhteinen, maanpäälliseen lähetykseen suunnitteilla oleva HDTV-kanava. Yhteistyö kaupallisten kanavien kanssa voisi aikaistaa teräväpiirtoaikaan siirtymistä, koska yksinään YLE:n budjetti ei riittäisi ainakaan alkuvaiheessa teräväpiirtokuvan lähettämiseen maanpäällisessä verkossa.
Suomeen ollaan perustamassa HD-foorumia, josta on määrä tulla alan toimijoiden yhteistyöelin. Vielä on ratkaisematta esimerkiksi HDTV-lähetyksissä käytettävä pakkaustekniikka, lähetettävä tarkkuus ja se, kannattaako odottaa tulossa olevaa DVB-T2-standardia.
Mietittävää on siis paljon. Vääjäämättä jossain vaiheessa tulossa oleva teräväpiirtosiirtymä ei saisi myöskään aiheuttaa vastaavaa hässäkää, kuin edellinen digisiirtymä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.