TorrentSpyn lasku on 110 miljoonaa dollaria

Kaarlo Räihä
8. toukokuuta, 2008 10:52

BitTorrent-hakukonetta pyörittäneen TorrentSpy-sivuston tarina sai osittaisen päätöksensä maaliskuun lopulla, kun sivusto päätettiin sulkea. Sivuston sulkeminen ei kuitenkaan päättänyt sitä vastaan nostetun oikeusjutun käsittelyä, jossa Los Angelesilainen oikeusistuin määräsi eilen TorrentSpyn omistavan Valence Media -yhtiön maksamaan yli 110 miljoonan dollarin korvaukset tekijänoikeusrikkomusten takia.
Elokuvateollisuuden etuja puolustavan MPAA:n (Motion Picture Association of America) mukaan TorrentSpyn kautta jaettiin luvatta 3 699 tekijänoikeudella suojattua elokuvaa ja TV-sarjan jaksoa, joista jokaisesta oikeus määräsi korvaussummaksi 30 000 dollaria. Taloudellisen tuomion lisäksi oikeus määräsi, ettei Valence Media saa enää jatkossa tehdä tai kannustaa kuluttajia tekijänoikeusrikkomuksiin.
TorrentSpyn asianajaja on aiemmin ilmoittanut, että yritys aikoo valittaa kaikista korvausvaatimuksista, joten korvaussumman pyörittely oikeudessa jatkunee tulevaisuudessa.
Vaikka tuomio ei miellyttäne kaikkia, on ainakin MPAA ilmaissut (PDF) kiitoksensa oikeudelle ja MPAA:n toimintaa johtava Dan Glickman sanoi, että suuri korvaussumma kertoo selvästi kyseisten sivustojen toimivan lainvastaisesti. Glickmanin mukaan oikeuden päätös on selvä voitto elokuvastudioille ja tekijänoikeuksien haltijat puuttuvat jatkossakin vastaavien piraattisivustojen toimintaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.