Nopeuta P2P-latauksia

Lauri Jämsä
6. toukokuuta, 2008 8:58

Yhdysvaltalaisen Northwestern Universityn tutkijoiden kehittelemän Onon luvataan kasvattavan P2P-latausnopeutta yhdistämällä lähellä sijaitsevat koneet keskenään.
Viime aikoina vertaisverkkoliikenne on puhuttanut niin laillisuutensa kuin järjettömän kaistankulutuksensakin puolesta. Muun muassa internet-operaattorit ovat tuskastelleet suuren P2P-liikennöinnin aiheuttamista lisäkustannuksista. Tähän Ono lupaa tuoda ainakin osittaisen ratkaisun.
Ono toimii Azureus-ohjelman lisäosana, ja sen tarkoituksena on etsiä fyysisesti lähellä sijaitsevia latauslähteitä. Tämä vähentää operaattoreiden internet-kaistan rasitusta, kun siirto tapahtuukin lataajien välillä, mahdollisesti jopa samassa lähiverkossa. Tämä kasvattaa myös latausnopeutta.
Onoa on kehitetty tutkimalla Akamai-palvelimia käyttäjien välimatkan selvittämiseksi. Jos huomataan, että lataajat käyttävät samaa palvelinta, on heidän fyysinen etäisyytensäkin luultavasti suhteellisen pieni. Tällöin on siis järkevää priorisoida kyseinen lähde ensisijaiseksi latauslähteeksi.
Onon kehittäjien mukaan lisäosaa käyttämällä viiveet pienenevät, pakettihäviöt vähenevät ja latausnopeus kasvaa. Keskimäärin lupaillaan jopa 207 prosentin latausnopeuden kasvua. Mediaaniarvon kerrotaan kasvavan parhaillaan huimat 883 prosenttia. Mitä nopeammat internet-yhteydet lähteeltä ja lataajalta löytyvät, sitä enemmän Onosta luvataan olevan hyötyä.
Lataa Ono täältä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.