Kuubalaisten ensimmäiset tietokoneet

Lauri Jämsä
5. toukokuuta, 2008 9:08

Uutisoimme Kuuban uusista tuulista ensimmäisen kerran jo lähes kaksi kuukautta sitten, kun maassa annettiin lupa ostaa esimerkiksi DVD-soittimia. Hieman yli kuukausi sitten maassa valtaa tällä hetkellä pitävä, Fidel Castron veli Raul Castro, ajoi läpi uudistuksen, joka mahdollisti tavallisen kansan hankkia jo kännyköitäkin.
Nyt uudistukset alkavat näkyä myös kuluttajien elämässä, kun Kuubassa tulivat myyntiin ensimmäiset tietokoneet. Ensimmäiset PC-tietokoneet ovat tulleet maahan Kiinasta. Hintaa laitteilla on kuitenkin yleiseen palkkatasoon suhteutettuna lähes tähtitieteellisesti.
Vaikka tietokoneita saakin nyt ostaa laillisesti, Kuuba ei ole vielä sallinut internetiä tavalliselle kansalle. Verkossa ovatkin kiinni vasta yritykset, yliopistot ja koulut. Yksityiskäyttöön tarvitaan lupa valtiolta, joten omat internet-liittymät ovat vielä erittäin harvinaisia.
Vaikka kuka tahansa voi nyt ostaa itselleen tietokoneen, ei sen hankkiminen keskipalkkaa ansaitsevalta kuubalaiselta olekaan aivan läpihuutojuttu. Keskimäärin kuubalaisten kuukausipalkka on nimittäin noin 10 euroa tietokoneen maksaessa 450 euroa. Esimerkiksi Pohjoismaiden palkkatasoihin suhteutettuna kuubalaisten tietokoneelle tulisi hintaa yli 100 000 euroa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.