Blu-ray-soittimien kauppa laski alkuvuonna Yhdysvalloissa

Kaarlo Räihä
1. toukokuuta, 2008 10:45

Tavalliset Blu-ray-soittimet eivät ole käyneet kaupaksi odotetulla tavalla, joka on todettavissa myös soittimien myyntejä mittaavan NPD Groupin viimeisimmistä luvuista.
NPD Groupin keräämien tietojen mukaan Blu-ray-soittimien myynti laski helmikuussa 40 prosenttia tammikuuhun verrattuna. Maaliskuussa myynnit nousivat vain kaksi prosenttia, vaikka HD DVD -leiri helmikuussa ilmoittaman tappion myötä Blu-ray-soittimien myyntien oletettiin parantuvan huomattavasti.
NPD Groupin mittauksissa olivat mukana vain tavalliset Blu-ray-soittimet, joten Sonyn PlayStation 3 -pelikonsolit ja tietokoneiden Blu-ray-asemat eivät olleet mukana laskuissa. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana myyntiin kuitenkin Yhdysvalloissa yli 800 000 PS3-konsolia, kun taas tavallisten Blu-ray-soittimien myyntiluvut ovat huomattavasti pienempiä.
HD DVD:n kohdalla helmikuussa tapahtunut lasku tammikuuhun verrattuna oli 13 prosenttia. Maaliskuussa laskua tuli 65 prosenttia.
Blu-rayn kohdalla huonoihin myyntilukuihin löytyy useita erilaisia teorioita. Ensimmäinen näistä on Blu-ray-soittimien korkea hintataso, joka ei ole juuri laskenut, vaikka HD DVD hävisikin formaattisodan. Toinen syy on soittimien heikko BD-Live-tuki, jonka vuoksi alkuvuodesta ostettu soitin ei tue kaikkia tulevien Blu-ray-elokuvien lisäominaisuuksia, kuten internetin kautta ladattavaa sisältöä.
Kolmas peruste liittyy siihen seikkaan, että monille kuluttajille DVD-elokuvat ovat tarpeeksi hyviä, varsinkin jos niitä katsellaan teräväpiirtoskaalausta tukevan DVD-soittimen avulla, jolloin Blu-ray-elokuvat eivät ole kaikille lisäsijoituksen arvoisia. Neljäs syy liittyy Yhdysvaltojen taloudellisiin ongelmiin, joiden takia ihmisillä ei ole ylimääräistä rahaa uutuuslaitteiden ostoon.
Huonosta alkuvuodesta huolimatta Samsungilla uskotaan, että tänä vuonna myydään yli 5 miljoonaa tavallista Blu-ray-soitinta maailmanlaajuisesti. Jotta Samsungin ennustukset toteutuisivat, täytyisi Blu-ray-soittimien myyntilukujen parantua kuitenkin huomattavasti.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.