Nokialla kallis moka Comes with Music -sopimuksissa?

Ilkka Ketola
29. huhtikuuta, 2008 17:07

"Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee" on toteamus, joka lienee tällä hetkellä Nokian musiikkiliiketoiminnoista vastanneiden johtajien ja entisten johtajien mielessä. Nokian johtajat ovat nimittäin The Registerin mukaan solmineet levy-yhtiöiden kanssa erittäin typeriä sopimuksia, jotka tekevät "Comes with Music" -konseptista yhtiölle erittäin kalliin.
Nokian Comes with Music on konsepti, joka on liitetty muutamiin yhtiön musiikkiominaisuudella varustettuihin puhelimiin. Comes with Music (CwM) antaa puhelimen käyttäjälle määräajaksi rajattoman latausoikeuden valikoimassa olevaan musiikkiin. Tähän mennessä Nokia on päässyt sopimukseen kahden suuren levy-yhtiön, Universalin ja Sony BMG:n kanssa.
The Registerin tietojen mukaan Nokian sopimus levy-yhtiöiden kanssa velvoittaa yhtiön maksamaan erillisen korvauksen jokaisesta latauksesta sen jälkeen, kun yksittäisen käyttäjän latausmäärät ylittävät 35 kappaletta. Mikäli tiedot pitävät paikkansa, on sopimus selvästi aiemmin oletettua huonompi ja rankaisee Nokiaa siitä, että palvelun käyttäjät toimivat yhtiön toivomalla tavalla.
Tähän asti on oletettu, että Nokia maksaa levy-yhtiöille kiinteän 35 dollarin (22,5 euron) korvauksen jokaisesta myydystä CwM-puhelimesta. Jo tuota sopimusta pidettiin huonona, sillä sen arvioitiin jättävän Nokian voittomarginaalin nollille. Tosin nyt Register toteaa, että todellisuudessa kertakorvaus olisi ainoastaan kolmanneksen aiemmin oletetusta (noin 7,5 euroa).
Ilmeisesti kaksi Nokian johtajaa, jotka olivat vastuussa sopimuksista, ovat jo saaneet tuntea harkitsemattomien toimiensa seuraamukset. Vuonna 2006 palkattu Nokia Musicin toimitusjohtaja Ed Averdieck sai kenkää aiemmin tänä vuonna. Lisäksi Nokia Multimedian entinen johtaja Tommi Mustonen jatkaa Nokian palveluksessa, mutta on saanut "rikokseensa sopivan rangaistuksen" ja joutuu jatkossa henkilökohtaisesti neuvottelemaan levy-yhtiöden kanssa.
The Registerin nimettömänä pysyttelevä sisäpiirin tietolähde pitää Nokian sopimusta täysin holtittomana liiketoimena. Lisäksi lähde arvioi sopimuksen koituvan yhtiölle erittäin kalliiksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.