Ylen Areena tarjoaa syksyllä H.264-videota

Kaarlo Räihä
28. huhtikuuta, 2008 21:12

Uutisoimme aiemmin tänään siitä, kuinka Ylen Areenan ohjelmasisältöä pääsee pian katselemaan internet-digiboksilla. Yle on tuomassa kuitenkin muitakin uudistuksia Areenalle, joista tärkeimmät liittyvät uusiin videoformaatteihin ja K-15-sisällön rajoittamiseen.
Yleisradion Jari Lahti kertoi uudistuksista tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa paljastui mm. H.264-pakattujen videoiden tuleminen Areenan tarjontaan oletussisällöksi vielä tämän syksyn aikana. H.264-videoita tullaan tarjoamaan Adoben uuden Flash-laajennuksen myötä suoraan internet-selaimissa, jolloin kuluttajien ei ole enää pakko käyttää Window Media Player -ohjelmistoa videoiden katseluun. Ylen alkuperäinen sitoutuminen Microsoftin tekniikoihin häiritsi monia kuluttajia ja samalla se hankaloitti esim. Linux-käyttäjien arkea. Microsoftin WMV-tiedostot eivät kuitenkaan poistu uudistuksen myötä, vaan niitä tarjotaan edelleen yhtenä vaihtoehtona.
BBC:n tapaan Yle on kiinnostunut Applen laitteista ja pelikonsoleista, joten Areenan käyttö saattaa olla tulevaisuudessa mahdollista esim. Nintendon Wii-pelikonsolilla. Tämän lisäksi Yle on työstämässä Nokian kanssa matkapuhelimilla toimivaa versiota Areenasta, joten Yle ei ole unohtanut mobiililaitteiden omistajia. Ylen DVB-H-lähetysten tulevaisuus näyttää kuitenkin synkältä ja Lahden mukaan Yle ei edes neuvottele tällä hetkellä tekijänoikeusjärjestöjen kanssa mobiili-TV:n tekijänoikeuskorvauksista.
Areenan toinen suuri uudistus on K-15-sisältö, jota katsoakseen pitää käyttäjien jatkossa rekisteröityä, jotta katselijoiden iät ja maksetut TV-maksut voidaan varmistaa. Yle ja Viestintävirasto selvittävät parhaillaan kuinka TV-maksun maksaminen voidaan tarkistaa mahdollisimman kivuttomasti. Tulevaisuudessa suurin osa Areenan tarjonnasta tullaan rajaamaan ainoastaan TV-maksun maksaneiden kuluttajien käyttöön.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.