Metallica seuraamassa Radioheadin jalanjälkiä?

Kaarlo Räihä
26. huhtikuuta, 2008 15:50

Internetin suomat mahdollisuudet ovat hiljalleen vakuuttamassa levy-yhtiöitä, artisteja ja yhtyeitä, jotka pohtivat tällä hetkellä sitä, miten musiikkia pitäisi tulevaisuudessa jaella kuulijoille. Tämän kysymyksen äärellä on myös Metallica, jonka tulevaisuuden suunnitelmiin saattaa kuulua Radioheadin ja Nine Inch Nailsin tapaan musiikin ilmainen jakelu kaikille halukkaille.
Yhteen rumpali Lars Ulrich kertoi Rolling Stones -lehden haastattelussa, että yhtye haluaa olla tulevaisuudessa mahdollisimman vapaa levy-yhtiöiden rajoitteista. Ulrichin mukaan Metallica on seurannut Radioheadin ja Nine Inch Nailsin keulahahmona tunnetun Trent Reznorin viimeaikaisia toimia, joiden myötä kuluttajat ovat voineet ladata molempien yhtyeiden kappaleita ilmaiseksi. Ulrich sanoo, että yhtye tarkastelee tällä hetkellä internetin tarjoamia vaihtoehtoja erittäin suurella mielenkiinnolla.
Asia on pian ajankohtainen, sillä Metallican ja levy-yhtiö Warnerin välinen levysopimus päättyy Metallican seuraavan studioalbumin julkaisun jälkeen.
Metallica ei ole kaikkien mielestä maailman P2P-ystävällisin yhtye, sillä vuonna 2000 Metallica haastoi Napstersin oikeuteen. Vuotta myöhemmin osapuolet pääsivät sopuun keskenään, mutta Napsterin peli oli tuolloin jo käytännössä ohi, koska tekijänoikeusjärjestö RIAA:n aloittama oikeusjuttu vei Napsterin lopulta konkurssiin.
Napsterin vastaisuudesta huolimatta Metallica on kuitenkin kaupannut musiikkiaan internetissä FLAC- ja MP3-tiedostoina oman LiveMetallica-palvelun kautta ja vuoden 2006 kesällä Metallican musiikkia ilmaantui myös iTunesin valikoimiin.
Metallican suunnanmuutos saattaisi houkutella myös muita vanhemman sukupolven artisteja ja yhtyeitä mukaan oman musiikin itsenäiseen jakeluun. Tämä suuntaus ei miellyttäne suuria levy-yhtiöitä, joille nimekkäiden tähtien menettäminen tietää miljoonien dollareiden tulonmenetyksiä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.