3G-kytkykauppaan suunnitellaan muutoksia

Ilkka Ketola
25. huhtikuuta, 2008 18:33

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on halukas sallimaan 3G-puhelinten ja liittymien kytkykaupan jatkossakin, mutta kaupan pelisääntöjä halutaan sorvata kuluttajaystävällisempään suuntaan. Ministeriön laatiman lakiluonnoksen mukaan kytkysopimuksen enimmäispituus olisi jatkossakin kaksi vuotta, mutta kuluttajalla olisi oikeus katkaista sopimus eri syistä. Lisäksi kahden vuoden sopimuksen rinnalla olisi tarjottava myös lyhyempääkin sopimusta.
3G-kytkykaupassa saisi jatkossakin tarjota kahden vuoden eli 24 kuukauden mittaisia pitkiä sopimuksia, mutta niiden rinnalla olisi tarjottava 12 ja 18 kuukauden eli vuoden ja puolentoista vuoden sopimuksia.
Jatkossa kytkykauppa voisi myös laajeta 3G-puhelimista osaan GSM-puhelimista, esimerkiksi pöytä- ja turvapuhelimiin sekä joihinkin erityispuhelimiin. Tavallisen GSM-puhelimen piiriin kytkykauppaa ei jatkossakaan haluttaisi ulottaa. Tarkennuksia ehdotukseen voi kuitenkin olla vielä luvassa, sillä ministeriö odottaa kommentteja siitä, millaisille erikoispuhelimille kytkykaupan tulisi olla sallittua.
Kuluttajalle halutaan muutenkin sallia enemmän kontrollia liittymän ominaisuuksien suhteen. Esimerkiksi saldorajoitus pitää saada voimaan, mikäli kuluttaja sellaisen haluaa. GSM-liittymistä tuttuun tapaan teleyrityksen olisi kuluttajan halutessa etukäteen ilmoitettava sovitun maksurajan ylittymisestä.
Halutessaan kuluttaja voisi myös päästä sopimuksesta eroon ennen sen umpeutumista, kunhan maksaa jäljellä olevasta sopimusajasta kohtuullisen korvauksen. Korvauksen suuruus jää kuluttajan ja operaattorin sovittavaksi, mutta ministeriö toivoo summan löytyvän jo sopimuspaperista. Kuluttajan ja yrityksen välisessä kaupassa ehtojen kohtuullisuutta valvoisivat Kuluttajavirasto ja Viestintävirasto.
Seuraavaksi LVM odottaa lausuntoa kaikkiaan 300 eri taholta, joille lausuntopyyntö toimitettiin. Listalla on teleyrityksiä, kännykkävalmistajia, järjestöjä, muita ministeriöiät sekä eri viranomaisia.. Lausuntoja on aikaa antaa 16. toukokuuta asti.
Tarkoituksena on, että uusittu laki tulisi voimaan maaliskuun 2009 loppuun mennessä. Nykyinen määräaikainen laki matkapuhelimien ja liittymien kytkykaupasta on voimassa maaliskuun 2009 loppuun saakka.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.