Tekijänoikeuspäivä muistuttaa artistien asemasta

Ilkka Ketola
17. huhtikuuta, 2008 18:42

Tekijänoikeuskysymykset ja -lainsäädäntö nousevat useimmiten keskusteluihin silloin, kun niiden nojalla pyritään luomaan kuluttajan oikeuksia polkevia lakiuudistuksia tai kopionsuojausjärjestelmiä. Negatiivisen julkisuuden vastapainoksi Suomessa järjestetään nyt tekijänoikeuspäivä, jonka tarkoitus on nostaa esille tekijänoikeuksien merkitys luovaa työtä tekevien ihmisten ja yritysten toimeentulon kannalta. Päivää vietetään 23. huhtikuuta.
Juhlapäivä on osa Maailman henkisen omaisuuden päivän viettämistä Suomessa. Kansainvälinen henkisen omaisuuden päivä taas on WIPO:n (Word Intellectual Property Organisation) perustama juhlapäivä.
Tekijänoikeuspäivän promotoimiseen perustetulla sivustolla korostetaan tekijänoikeuden merkitystä taiteilijan ja yhteiskunnan kannalta. "Kulttuuri ja viihde tuottavat meille iloa ja elämyksiä. Tekijänoikeus mahdollistaa sen, että kulttuuria ja viihdettä voi tehdä ammatikseen", sivustolla todetaan.
"Tekijänoikeuspäivän teemana on 'Iloa ja elämyksiä'", kertoo Lyhtyn projektinjohtaja Lauri Kaira.
"Kun luovalla työllä pystyy elämään ja yrittämään, meille kaikille syntyy uutta katsottavaa, kuunneltavaa, pelattavaa ja luettavaa. Lyhyesti sanottuna, iloa ja elämyksiä", Kaira jatkaa.
Tekijanoikeuspaiva.fi-sivustolla muistutetaan, että jokainen luovan työn tulos on vaatinut tekijän taustalleen. "Yksikään kirja, sarjakuva tai laulu ei synny ilman, että joku tai jotkut ihmiset tekevät sen. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi ja tekijä saa siihen tekijänoikeuden", tekijänoikeuden syntyä kerrataan.
Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden määrätä luovan työnsä tuloksista. Ilman tekijän lupaa teosta ei saa hyödyntää esimerkiksi yritystoiminnassa. Tällä perustella tekijä voi pyytää käytöstä maksun tai korvauksen. Tämän oikeuden merkitystä luovassa työssä korostaa usein se, että korvaus on työn luoneen henkilön ainoa palkka. "Tämä (oikeus pyytää maksu tai korvaus) on taiteilijoille tärkeää, koska valtaosalla heistä ei ole kuukausipalkkaa. He saavat tuloja sen mukaan, paljonko heidän töitään esitetään, myydään ja käytetään", oikeuksien merkitystä alleviivataan.
Henkinen omaisuus jakautuu kahteen osaan, tekijänoikeuteen ja teollisoikeuksiin. Myös henkisen omaisuuden päivien viettäminen on päätetty vetää läpi samaa jakoa noudattaen.Tekijänoikeuspäivää vietetään 23. huhtikuuta, joka on UNESCO:n julistama kirjan ja tekijänoikeuden päivä.Tämän jälkeen torstaina 24.4. ja perjantaina 25.4. taas on luvassa teollisoikeuksiin liittyviä tapahtumia.
Tekijänoikeuspäivän järjestämistä koordinoi Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) toteuttaen tapahtumia useiden jäsenjärjestöjensä kuten Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen kanssa. Tekijänoikeuspäivän järjestelyissä yhteistyökumppanina toimii opetusministeriö. Yritysmaailman puolelta Finnkino ja eräät muut elokuvateatterit ovat merkittäviä yhteistyökumppaneita. Teollisoikeuksien tapahtumat taas järjestetään yhteistyössä patentti- ja rekisterihallituksen kanssa.
Tekijänoikeuspäivän tapahtumiin kuuluu mm. Finlandia-talolla järjestettävä seminaari. Seminaarissa tekijänoikeuksista ja sisältöalasta ovat keskustelemassa immateriaalioikeuksista vastaavat ministerit kulttuuriministeri Stefan Wallin työministeri Tarja Cronberg, Yleisradion pääjohtaja Mikael Jungner, Warner Music Finlandin tuotantojohtaja Asko Kallonen, elokuvaohjaaja Juha Wuolijoki sekä solutions consultant Timo Poijärvi.
Finnkino puolestaan tukee juhlallisuuksia tarjoamalla päivän aikana leffaetukuponkeja, joilla kaksi henkilöä pääsee elokuviin yhden hinnalla.
Tekijänoikeuspäivä puhuttelee yleisöään luovan työn edustajien äänellä, ja päivän teemasivuston alle on luotu kolme tietoiskua sanomaa välittämään. Tietoiskuissa esiintyvät Dome Karukoski, Pihla Penttinen, Jussi Nikkilä sekä Mariko, jotka omalla äänellään kertovat tekijänoikeuden merkityksestä heille itselleen. Alla on yksi esittelyvideoista.




Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.