Suomalaistutkimus: P2P-käyttäjät rikkovat lakia tietoisesti

Ilkka Ketola
16. huhtikuuta, 2008 9:12

Vertaisverkkojen käyttäjät tietävät rikkovansa lakia ladatessaan musiikkia ja muita tiedostoja vertaisverkkojen kautta, ilmenee Tietotekniikan tutkimuslaitos Hiitin tuoreesta tutkimuksesta. Laitoksen juuri julkaistun tutkimuksen mukaan puolet vertaisverkkojen käyttäjistä pitävät laitonta toimintaa myös moraalisesti vääränä.
Tutkimuksen mukaan vertaisverkkojen käyttäjiä vaivaa hienoinen hämmennys siitä, mitä he saavat tekijänoikeuslain puitteissa tehdä. Vaikka vertaisverkkojen käyttäjät tietävät rikkovansa lakeja, eivät he kuitenkaan tiedä, mitä tekijänoikeuslaki sallii teoksien käytöstä.
Suurin syy jakaa tiedostoja laittomasti on se, että käyttäjät pääsevät välittömästi käsiksi suureen määrään teoksia, jotka ovat ilmaisia ja joissa ei ole kopiosuojausta. Merkittävä osa P2P-verkkojen käyttäjistä olisi kuitenkin myös valmiita maksamaan latauksistaan.
"Ilmaistarjonnasta huolimatta lähes puolet vastaajista olisi valmiita maksamaan kuukausimaksun palvelusta, joka takaisi heille mahdollisuuden rajattomaan musiikin ja videoiden lataamiseen", kertoo Hiitin tutkija Herkko Hietanen.
Tekijänoikeuksien omistajien kampanjat ja lainsäädännön muutokset eivät ole käyttäjien antamien vastausten mukaan käytännössä vaikuttaneet musiikin latailuun vertaisverkkojen kautta. Tiedostoja jakavat tietävät rangaistuksista, mutta he pitivät kiinnijäämisen riskiä mitättömänä.
Vertaisverkkotutkimus on osa verkostoyhteiskuntaa tutkivaa Hiitin Network Society -tutkimusohjelmaa. Hiit on Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimuslaitos. Tutkimuksen tuloksista raportoitiin kansainvälisessä tieteellisessä Scripted-lehdessä. Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.