Ruotsalaisartisti jättäytyi pois Pirate Bay -kanteesta

Ilkka Ketola
16. huhtikuuta, 2008 13:24

Levyteollisuuden etujärjestö IFPI on joutunut pudottamaan The Pirate Bayn (TPB) kanteesta pois yhtä ruotsalaisartistia koskevat kohdat, kun artisti ilmoitti ettei ole halunnut mukaan syytteeseen ja vaati nimensä poistoa listalta. Kyseinen artisti, Max Peezay, totesi, ettei häneltä ollut kysytty lainkaan suostumusta kirjattaessa hänen tuotantoansa koskevaa osuutta kanteeseen. TPB toivoo, että myös loput artistit seuraavat Peezayn esimerkkiä ja ilmaisevat selkeästi oman kantansa oikeudenkäyntiin ja syytevaatimuksiin.
Ruotsin IFPI:n johtaja Lars Gustafsson on myöntänyt järjestönsä toimineen väärin, kun se lisäsi Max Peezayn mukaan Pirate Bay -kanteeseen ilman artistin lupaa. Gustafsson pyysikin artistilta anteeksi järjestön käytöstä. IFPI:n tavoitteisiin takaisku ei kuitenkaan miehen mukaan vaikuta.
Max Peezeyn tuotannon päätyminen osaksi TPB:n vastaista kannetta oli sattuman kauppaa, sillä syyttäjä poimi syytteeseen lasketut 25 albumia sattumanvaraisesti IFPI:n keräämästä todistusaineistosta. IFPI taas ei kysynyt Max Peezayn (alias Tom Piha) lupaa, sillä järjestö luuli artistin kustantaja Bonnier Amigon omistavan oikeudet levyyn, joka otettiin mukaan kanteeseen.
IFPI:n nokkamies Lars Gustafsson toteaa, ettei syytevaatimusten ja osallisten muuttuminen kesken oikeudenkäynnin ole mitenkään tavatonta. Hän myöntää, että IFPI:n pitää pystyä olemaan tarkempi artistien oikeuksien suhteen toimittaessa.
Vaikka Max Peezayn jättäytyminen kanteen ulkopuolelle ei vaikutakaan syytevaatimuksiin, täytyy IFPI:n vähentää vahingonkorvausvaatimuksesta poisjääneen tuotannon osuus. Tämä tarkoittaa sitä, että 15 miljoonan kruunun (1,6 miljoonan euron) korvausvaatimus tippuu nyt 120 000 kruunulla (n. 12 800 eurolla).
TPB reagoi uutiseen ilolla ja toteaa sivuston oikeudenkäyntiä seuraavassa blogissa Max Peezayn olevan sittenkin ihan hyvä tyyppi. Sivusto toivoo myös, että muut kanteessa luetellut artistit seuraisivat Tom Pihan esimerkkiä ja kertoisivat selkeästi, haluavatko he olla mukana IFPI:n kanteessa vai ei. Kannanilmaus olisi selkeä viesti paitsi Pirate Baylle myös artistien faneille, blogissa todetaan.
Lue myös päivän toinen "IPFI vs. Pirate Bay" -juttu täältä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.