Mod-piirejä valmistanut tehdas ratsian kohteena

Kaarlo Räihä
14. huhtikuuta, 2008 12:10

Pelikonsoleiden ominaisuuksia muuttavat mod-piirit ovat lainsäädöllisten uudistusten myötä muuttuneet osittain laittomiksi useissa Euroopan maissa. Tämän saivat huomata myös Leicesterissä Wii-konsolille mod-piirejä valmistaneet henkilöt, jotka joutuivat kuluttajien etuja suojelevan Trading Standards Departmentin (TSD), paikallisen poliisin ja pelialan etuja puolustavan Entertainment and Leisure Software Publishers Associationin (ELSPA) järjestämän ratsian kohteeksi.
Ratsiassa epäiltyjen talosta löytyi pelikonsoleita, yli 2 000 mod-piiriä ja teollisuudessa käytettäviä laitteita, joiden avulla voidaan valmistaa mod-piirejä suurissa erissä. Ratsian yhteydessä poliisi pidätti kaksi henkilöä, joiden epäillään valmistaneen näitä piirejä.
Suurin osa takavarikoiduista mod-piireistä oli tarkoitettu Wii-konsolille, mutta paikalta löytyi myös Xbox 360- ja PlayStation 2 -pelikonsoleiden mod-piirejä. Kaikki ratsian yhteydessä takavarikoidut mod-piirit päätyvät tuhottavaksi oikeudenkäynnin jälkeen.
Nintendon Wii-konsoli on ollut suosittu kohdealusta mod-piirejä valmistavien tahojen parissa ja tämän vuoksi Nintendo on yrittänyt aktiivisesti estää konsoliensa modaukset ja mod-piirien myymisen.
ELSPA:n Michael Rawlinsonin mukaan vastaava rikollisen toiminnan kitkeminen jatkuu myös tulevaisuudessa ja tuoteväärennöksiä tullaan etsimään aktiivisesti mm. internetissä toimivien huutokauppojen avulla. ELSPA:n johtajana toimiva Paul Jackson kiitti puolestaan TSD:ta ja paikallista poliisia yhteistyöstä, jonka avulla asioiden tutkiminen oli mahdollista. Jackson kehuu järjestön käytössä olevia jäljityskeinoja, joiden avulla pelialan tekijänoikeuksia rikkovat tahot saadaan aikaisempaa helpommin kiikkiin. Jacksonin mukaan rikolliset voivat juosta, mutta he eivät voi enää piiloutua.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.