Fiksuhuuto.fi maanpakoon

Ilkka Ketola
9. huhtikuuta, 2008 13:33

Laittomien arpajaisten järjestämisestä epäilty Fiksuhuuto.fi ei selvästikään ollut yllättynyt poliisitutkinnan käynnistymisestä, sillä yhtiö on jo pikaisella aikataululla siirtänyt toimintansa Suomesta ulkomaille. Tosin yhtiön mukaan syynä ulkomaille siirtymiseen on Suomen rankka verotus. Fiksuhuuto.fi:n toiminta tulee jatkumaan englantilaisen Bidleaders-yrityksen nimissä.
Fiksuhuuto.fi:n toimitusjohtaja Tuomo Siurua kertoo HS:lle , että huutokauppaa on pyöritetty ulkomailta käsin jo kahden viikon ajan. Yhtiön nykyinen päämaja on Englannissa ja liiketoimintaa pyöritetään Maltalta, Siurua kertoo. Maltan lainsäädäntö on huomattavasti löyhempää kuin Suomen, joten siellä toiminta voi jatkua vailla vastaavia murheita.

Fiksuhuuto.fi:n maastapako jättää Suomen viranomaiset nuolemaan näppejään, sillä niiden toimivalta ulottuu ainoastaan maamme rajojen sisäpuolelle.
Uutisoimme eilen poliisin aloittaneen Fiksuhuuto.fi:n esitutkinnan sisäministeriön pyynnöstä. Ministeriön Jouni Laihon mukaan huutokauppana mainostetun palvelun toiminnassa epäillään olevan kyseessä laittomat arpajaiset.

HS:n haastattelema Siurua ei myönnä, että rikosepäily olisi ollut syynä ulkomaille siirtymiseen. Virallinen perustelu on Iso-Britannian edullisempi verotus.

Siurua ei myöskään peittele sisäministeriön lausuntojen aiheuttamaa ärtymystään. "Täällä saa valtion virkamiehet, esimerkiksi kyseinen Jouni Laiho, tutkimattaan kommentoida julkisesti ihan mitä haluaa", Siurua manailee.

Fiksuhuuto.fi:ssä jokainen huuto korottaa tuotteen hintaa sentillä, mutta huuto maksaa 1,9 euroa. Näin ollen kalliitakin tuotteita voidaan kaupata näennäisen halvalla muutaman euron hinnalla, sillä kalliista huutomaksuista kertyy nopeasti katetta. Huuto päättyy, mikäli kukaan ei korota voimassa olevaa tarjousta määräaikaan mennessä.

Fiksuhuudon vanavedessä Suomeen on syntynyt useita samalla tai hieman muunnellulla idealla toimivia sivustoja. HS:n laskujen mukaan vastaavia huutokauppoja on jo seitsemän.

Maltalla toimii myös toinen epäilyksen alaiseksi joutunut huutokauppa, Bidster, jossa tuotteen saa itselleen alimman yksittäisen tarjouksen tehnyt huutaja. Tarjouksia saa jättää niin monta kuin haluaa, mutta jokainen tarjous maksaa yleensä 2-2,5 euroa. Kaupat tehdään voittaneen alimman tarjouksen summalla. Sisäministeriö pitää myös Bidsteriä Suomen lakien vastaisena, mutta Maltalla toimivaan palveluun ei kyetä puuttumaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.