Jättikosketusnäyttöjen suomalaistutkimusta ylistetään

Lauri Jämsä
7. huhtikuuta, 2008 11:00

Suomalainen, suuria kosketusnäyttöjä käsittelevä tutkimus sai kansainvälistä tunnustusta viikonloppuna, kun ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta käsittelevä tieteellinen kokous CHI 2008 antoi Hiitin (Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimuslaitos) kosketusnäyttötutkimukselle kunniamaininnan.
Hiit sai jättimäisiä CityWall-kosketusnäyttöjä käsittelevästä tutkimuksestaan Firenzessä pidetyssä kokouksessa Best of CHI -kunniamaininnan.
Hiitin kosketusnäyttötutkimustyö käsittelee suurien näyttöpintojen kosketukseen reagoivaa tekniikkaan. Näytöt voivat olla jopa kymmeniä metrejä leveitä. Tekniikka perustuu käyttäjän kädenliikkeitä seuraaviin infrapunakameroihin, jotka on saatu ensimmäisen kerran toimimaan niin päivä- kuin yövalaistuksessakin.
Hiit kertoo, että itse näytön tekniikalla ei ole rajoituksia, ei myöskään haittaa, vaikka välissä olisi erillinen suojalasi.
Dosentti Giulio Jacucci Hiitistä arvioi CityWall-näyttöjen vahvuuksiksi alhaiset valmistuskustannukset ja sen, että kosketusnäyttöominaisuutta voi käyttää useat henkilöt samanaikaisesti. "Näytöt soveltuvat esimerkiksi vuorovaikutteiseen tiedottamiseen ja mainostamiseen julkisissa tiloissa", hän hehkuttaa.
Hiitin tutkimustyön CityWall-näyttöjen parissa kerrotaan olevan osa verkostoyhteiskuntaa tutkivaa Network Society -tutkimusohjelmaa.
Yleisö voi testata kosketusnäyttöä Helsingin Lasipalatsissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.